OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 28 juli 2014
romeinen | mozaïeken krulranken jordanië ezel byzantium | mozaïeken 

bewoonde krulrankenOp de omslag van de EZEL staat een laat-Romeins / Byzantijns vloermozaïek. Het werd gevonden in een christelijke kerk op de berg Nebo (Jordanië). Deze krulranken waren in de zesde eeuw een erg populair thema. Ze 'ontspringen' uit grote acanthusbladeren in de hoeken en in de krulmedaillons zijn mens & dier afgebeeld. En ook dus deze druiventorsende ezel.

 

De krulranken worden bewoond door een leeuw, schaap, haasje, hond en mensen. Ze plukken druiven en een van hen maakt muziek op een soort fluit. Op dezelfde hoogte als de ezel zien we het treden van de druiven. Een man (rechts) en een vrouw (links) dragen alleen een onderbroek en staan met hun voeten in de bak met druiven.

Tussen hen in staat een verticale paal met spiraal en met bovenin een rechthoekig voorwerp.
Wat is dat? Zou het een schroef-druivenpers kunnen zijn? Gezien de context lijkt dat heel waarschijnlijk. Hoe werkte zo'n pers? Op dit moment weet ik het nog niet, maar het is wel een leuk onderwerp voor een onderzoekje. 

Het lijken scènes uit het dagelijks leven: de druivenoogst. Maar gezien het feit dat dit mozaïek het grootste deel van een kerkvloer bedekt, is het ook mogelijk dat het thema verwijst naar Jezus, die heeft gezegd "Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken" (Joh. 15.5).

Hoe dan ook het is een prachtig vloermozaïek en de druiventorsende ezel siert met recht de EZEL.