OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 01 augustus 2012
tuin(en) egypte aardewerk | tegels 

oud-egyptische korenbloemenDeze bloemrijke fayence tegel is te zien op de leuke tentoonstelling Tuinen van de Farao's in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
De tegel werd waarschijnlijk gemaakt voor een huis of een paleis in Amarna, de nieuwe hoofdstad van farao Achnaton (rond 1350 vC).

 

 

 

Ik heb geen groene vingers. Onze tuin was Ruud's domein. Ik hoefde er alleen maar van te genieten! Ineens moet ik me nu ook op tuingebied scholen. Dat valt niet mee. Ik moet nog zoveel leren! Van het Rijksmuseum van Oudheden kreeg ik bij die leuke Tuinen van de farao's-tentoonstelling twee zakjes met Egyptische korenbloemen zaad. Ik had er een hard hoofd in, want zaaien is makkelijk, maar een resultaat krijgen, dat blijkt een stuk moeilijker. Maar steeds probeer ik het met nieuwe moed.

In het leuke boek Planten en hun legenden lees ik dat korenbloemen verwijzen naar Maria's zedigheid en naar trouw. Prachtig. De oude Egyptenaren hielden van bloemen. Overal waren bloemen, in welke vorm dan ook. Zeker in de tijd van farao Achnaton (rond 1350 vC) toen de zonneschijf korte tijd de enige god was, zag men het realistisch afbeelden van de natuur als een eerbetoon aan die zonnegod.

 
Op 8 juni j.l. heb ik de zaadjes in de grond gestopt en het resultaat nu:
prachtige blauwe korenbloemen.
Nostalgie, zon, Maria, trouw ...... en dat nu in onze tuin!