OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdonderdag 02 april 2015
steengroeve spanje | al-andalus romeinen islam | kunst & architectuur 

OVER-en-WEER 

Al tientallen jaren wordt er opgegraven én gerestaureerd in Medina Azahara, de prachtige tiende-eeuwse koninklijke stad van de vorsten van Córdoba (Spanje). Alleen er is een groot probleem.....

Medina Azahara werd al begin elfde eeuw verwoest en verlaten. Daarna diende de ruïne slechts als steengroeve waar kant-en-klare bouwelementen - zoals zuilen - letterlijk voor het oprapen lagen. Dus bij herbouw en restauratie nu, ontbreken essentiële bouwstenen. Wil men enkele ruimten in oude luister herstellen, dan moet nieuw bouwmateriaal gebruikt worden. Dat gebeurt dan ook én op zeer verantwoorde wijze. Het natuursteen komt uit dezelfde Spaanse marmergroeven waar ook de eerste bouwers van Medina Azahara hun bouwsteen vandaan haalden. Zuilen, bases en kapitelen worden met grote nauwkeurigheid gemaakt door beeldhouwers die originele fragmenten - te zien in het archeologische museum van Córdoba - als voorbeeld hebben.

Daarom zie je nu in Medina Azahara puntgave kapitelen die wel marmeren kantwerkjes lijken. Delicaat uitgesneden rozetjes en blaadjes hebben het natuursteen bijna "luchtig" gemaakt. Ondanks die bijzondere - bijna fragiele - vormen, herkenden we in het hele patroon iets  bekends. Ja, natuurlijk .... de tiende-eeuwse bouwers en beeldhouwers in Al-Andalus moeten geïnspireerd zijn geweest door Romeinse kapitelen. Duidelijk zijn de vormen van het acanthusblad (onder), de parel- en eierlijstjes en de sierlijke ronde voluten (bovenin) te zien. Een eigentijds, tiende-eeuws ragfijn geometrisch patroon, maar die oude Romeinse elementen zijn wel degelijk goed te herkennen. Kortom: Romeinse echo aan het hof van de kalief van Córdoba!

beeld & woord © conens & van wiechen