OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdinsdag 18 augustus 2015
middeleeuwen islam | kunst & architectuur dieren verhalen | dierenfabel 

rumi & faridun 

De koning gaf zijn filosoof de opdracht: "Vertel me een verhaal over vijandschap die overgaat in vriendschap". En de filosoof vertelde:

"Bij een oude boom woonden kat Rumi en muis Faridun, De rust die er leek te heersen, was schijn, want jagers kwamen geregeld met hun netten op zoek naar dieren-buit. Zo ook die dag! Jagers hadden hun netten gespannen en kat Rumi tuimelde erin. Hij kon geen kant meer op.

Muis Faridun kwam uit zijn hol om eten te zoeken. Tot zijn schrik zag hij kat Rumi aan de voet van de boom zitten. Weliswaar in een net, maar Rumi wist ongetwijfeld te ontsnappen en zou dan hem – muis Faridun – aanvallen en opeten. Tot zijn nog grotere schrik zag hij Uil vanaf een van de takken op hem loeren én even verderop had Wezel ook weinig goeds in de zin. Faridun wist niet meer wat hij moest doen. Eén van de drie zou hem zeker oppeuzelen. Hij dacht een tijdje na en bedacht een plannetje. Hij liep stiekem naar de gevangen kat Rumi en fluisterde zijn plan in het kattenoor. Kat Rumi stemde in met Faridun's plan. En zo gebeurde ....

Muis Faridun liep nu duidelijk zichtbaar voor Uil & Wezel naar zijn eeuwige vijand kat Rumi. Ze omhelsden elkaar heel hartelijk alsof ze hartsvrienden waren. Intussen knaagde Faridun aan het net dat Rumi gevangen hield. Uil & Wezel keken met verbazing toe hoe twee aartsvijanden elkaar omarmden en dachten: 'Nu krijgen we Muis nooit te pakken' en zochten elders naar een nieuw slachtoffer.
Faridun knaagde door en toen de jagers hun netten met buit wilden ophalen, kon Rumi snel in de boom klimmen en Faridun dook in zijn muizehol tussen de boomwortels".

"En zo", eindigde de filosoof, "bleven kat & muis, Rumi & Faridun vrienden voor de rest van hun leven!"

Weer een van dit schitterende & tijdloze verhalen uit Kalila & Dimna.

beeld & woord © conens & van wiechen