hoorspel de koerier van de tsaar van jules verne

fantastisch!

 

Wonderreizen
Michael Strogoff, de koerier van de tsaar
hoorspel naar het gelijknamige boek van Jules Verne
Bewerking: Rob Geraerds. Regie: Harry Bronk.
Met de stemmen van:
Coen Flink (Michael Strogoff), Corry van der Linden (Nadia Fedor), John Soer,
Bert Dijkstra, Herbert Joeks, Jan Borkus e.v.a.
Amsterdam: Rubinstein, 2013
Dit hoorspel werd door de TROS uitgezonden in januari-maart 1973.
ISBN 978-90-47613565 - 5 cd's, 6.5 uur • € 18,95


Michael Strogoff moet een belangrijk bericht van de tsaar overbrengen naar diens
broer in Irkoetsk in Oost-Siberië. Maar in het oosten van Rusland zijn de Tartaren binnengedrongen, geholpen door de verrader Ivan Ogareff, eens officier van het tsaristische leger. Michael wacht een barre tocht, wordt meer dan eens gevangen genomen en als spion gruwelijk gestraft. Tijdens deze verschrikkelijke tocht wordt Michael geholpen door de jonge vrouw Nadia en Russen die in deze onzekere tijden toch de tsaar en Rusland trouw zijn gebleven.
Door het hele verhaal heen horen we commentaar van de Engelse journalist Harry Blount en zijn Franse collega Alcide Jolivet.

Gelardeerd met prachtige muziek en Russische koorzangen maakt het hoorspel de luisteraar deelgenoot van Michael's moeizame tocht, zijn ontluikende liefde voor Nadia en (natuurlijk) het happy end: de broer van de tsaar en Irkoetsk zijn gered, de verrader is dood en een huwelijk tussen Nadia & Michael een feit.

Ik heb dit hoorspel veertig jaar geleden op de radio gehoord en was toen verkocht. Leuk om het weer terug te horen én ik raakte opnieuw verslingerd aan het verhaal: de vrolijke noot van de karikaturale journalisten die zo écht Engels en zo écht Frans zijn, het vlotte verhaal en de spanning tot het eind toe.
Heerlijk dat er steeds meer aandacht is voor een goed ouderwets hoorspel!
Dit is weer zo'n hoorspel-pareltje!  

© conens & van wiechen A. van Wiechen