OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdonderdag 08 januari 2015
tuin(en) romeinen renaissance italië goden | janus dood amor & psyche 

janus-pan & bomarzoIn die wonderlijke, zestiende-eeuwse beeldentuin van Vicino Orsini in het Italiaanse Bomarzo voel ik me thuis. Heel creatief heeft de eigenaar zijn tuin gemaakt tot een privé-bosje waarmee en waarin hij zijn geliefde, overleden vrouw wilde eren. Een tuin om je rouw gestalte te geven, een prachtig idee!

En ... hij gebruikte daarvoor de klassieken! Inspiratie uit Apuleius' Romeinse roman De gouden ezel – met name het prachtige sprookje over Amor & Psyche – is in de beeldentuin aanwezig. Orsini heeft ook beelden laten maken van twee- of meerhoofdigen.  Vrouwenhoofden met bovenop een vruchtenmand en ook deze dubbelhoofdige 'Janus'. Hij lijkt meer op Pan, de god van het bos, van de panische schrik en de panfluit! Al deze stenen bustes waren decoratieve beelden die wellicht een onderdeel van de tuin omzoomden. We weten het niet zeker omdat ze tegenwoordig niet meer op de oorspronkelijk plaats staan.

Beelden die alle kanten op kijken zijn ook praktisch in een hele grote tuin. Ze versterken het gevoel van een tuin zonder eind en nodigen uit om naar het volgende beelden-wonder te gaan kijken en om te mijmeren over de bedoelingen van de zestiende-eeuwse, belezen eigenaar.

beeld & woord © conens & van wiechen