OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 26 augustus 2013
middeleeuwen krulranken ivoortjes italië duitsland dieren 

giraf als rijdier?Op een of andere manier hebben ivoren voorwerpen een enorme aantrekkingskracht op mij. Zo gauw ik ze in een museum zie, ben ik amper voor de vitrine weg te slaan. Zo ook in het Museuminsel van Berlin. In een vitrine stond dit elfde-eeuwse ivoren kistje, ongeveer zo groot als een schoenendoos. De ivoren plaatjes zijn op een houten kern vastgezet en met meesterhand voorzien van reliëfs. In de krulranken zien we dieren die solitair zijn afgebeeld of aangevallen worden door een ander dier. Alleen twee duifjes lijken vrede gesloten te hebben!
Ook jagers zijn verbeeld.
Dit ivoren kistje was écht een duur statussymbool, waarin schrijfgerei of sieraden werden opgeborgen. Stylistisch worden nog enkele ivoortjes aan hetzelfde atelier ergens in Zuid-Italië toegeschreven. Op één ervan staat een Latijnse inscriptie die verwijst naar de familie Mansone die behoorde tot de rijkste elite van Amalfi aan de Zuiditaliaanse kust.

Wat mij in de gesneden beelden vooral intrigeert is de gewapende man met hond die een vierpoter aan de teugel meevoert. Is het een kameel of dromedaris? Ik zie geen bult of bulten. Wel een soort zadel en ..... de lange nek, korte manen én twee beenknobbels op het voorhoofd lijken het dier tot een giraf te maken, volgens een wetenschapper.
Maar een giraf als rij- of vrachtdier?
Voorlopig hou ik het op een kameel of dromedaris.
Weer een schitterend ivoortje met een raadseltje .....