OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 09 oktober 2013
byzantium turkije | istanbul 

byzantijnse stenen deurenIn Istanbul is veel moois te zien. Of je nu van harmonische architectuur, kostbare sieraden, oudheden of ondergrondse waterreservoirs houdt, in Istanbul kan iedereen z'n hart ophalen.

Ook zijn er van die kleine "juweeltjes" waar iedereen, bezig om het grote geheel te bezichtigen, gemakkelijk aan voorbij loopt. In de indrukwekkende Byzantijnse Hagia Sophia-kerk met grootse koepels en goudglimmende mozaïeken, vallen op de eerste verdieping deze stenen deuren misschien in het niet.   
Het is een originele zesde-eeuwse scheidingswand. Waarschijnlijk bedoeld om een gedeelte af te schermen voor de bisschoppen die in alle rust wilden vergaderen.

Aan weerszijden van de 'echte' doorgang is in marmer een deur vormgegeven, inclusief sleutels, trekringen en sleutelgat; ooit werd de ene Hemelpoort en de andere Hellepoort genoemd.
Op enkele van de rechthoekige paneeltjes is de oorspronkelijke decoratie - twee visjes, een boom en mandjes met vruchten - nog bewaard gebleven. 

 

 

Terwijl hordes toeristen zich verdringen voor de mozaïeken, hebben wij alle ruimte bij de Hemel- & Hellepoort. We bewonderen en genieten, maar .... we zijn er niet achtergekomen waarom de ene poort gedacht werd als toegang tot het plezierige (hemel) en de ander als toegang tot het nare (hel). 
Gelukkig kunnen wij nu door het midden!