OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdonderdag 22 september 2016
egypte turkije | hettieten 

koninklijk huwelijk in egypte 

De Hettieten heersten in de bronstijd (ca. 2000 tot 1190 vC) over het gebied dat we nu Anatolië (Turkije) noemen. De betrekkingen tussen Egyptenaren en Hettieten waren zeer goed toen de Hettitische grootkoning Hattusilis III en zijn formidabele vrouw Puduhepa hun dochter omstreeks 1246 vC naar Egypte stuurden om daar met farao Ramses II te trouwen.

Dit heugelijke feit is herdacht met een reliëf bij de tempel van Ramses in Abu Simbel (Egypte). We kennen  haar Hettitische naam niet, maar direct bij aankomst in Egypte kreeg Puduhepa's dochter de nieuwe, Egyptische naam Maat-Nefroe-Re, letterlijk "zij die de schoonheid van Re heeft gezien". Zij en haar vader Hattusilis III - met prachtige puntmuts - zijn afgebeeld terwijl ze richting farao Ramses II schrijden. De Hettitische grootkoning zal zijn dochter wel niet in eigen persoon hebben afgeleverd aan het Egypti­sche hof, maar in aanwezigheid van de grote Egyptische farao kan natuurlijk niemand anders dan alleen zijn Hettitische collega worden afgebeeld. En de beeldhouwer heeft hem de punthoed van de Hettitische goden gegeven!

Dit reliëf is vormgegeven om het heuglijke feit - nauwe betrekkingen tussen Egyptenaren en Hettieten - te laten zien; een soort stenen weblog van de oud-Egyptische RVD, zullen we maar zeggen.  

© conens & van wiechen A. van Wiechen