OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdonderdag 24 januari 2013
romeinen romeinen | hadrianus 

romeinse verjaardagVandaag precies 1937 jaar geleden werd de formidabele keizer Hadrianus geboren. We volgden deze reislustige keizer op de voet en zochten ook allerlei gegevens over hem, over zijn leven & daden bij elkaar. Soms is het écht sprokkelen. ...

Zo is een gedeelte van het werk bewaard gebleven van een zekere Dositheus, een man die in het begin van de derde eeuw Romeinse jongens het Grieks probeerde bij te brengen. Hij stelde o.a. een tweetallig schoolboekje samen met teksten in het Latijn en Grieks.

In deze verzameling werd ook een brief opgenomen van keizer Hadrianus aan zijn (adoptief) moeder Plotina, de vrouw van keizer Trajanus. Hadrianus nodigde in dit briefje Plotina uit om met hem te dineren ter gelegenheid van zijn verjaardag. Het jaar is niet precies bekend, het kan 120 of 121 zijn geweest; Hadrianus was toen midden veertig. Hij schreef (vrij vertaald):
"Beste en liefste moeder, zoals U voor mij veel bidt tot de goden, zo bid ik voor U.... Bij Hercules, ik ben blij dat alles wat ik doe uw goedkeuring en uw lof krijgt. U weet natuurlijk dat het vandaag mijn verjaardag is en laten we daarom samen dineren. Kom - als het u schikt -  na het baden ... Sabina [Hadrianus' vrouw] is naar de villa toe, maar heeft me wel een geschenk gestuurd. Kom vroeg zodat we mijn verjaardag samen kunnen vieren!"

Een leuk inkijkje in de keizerlijke familie, ..... ten minste ALS de tekst inderdaad uit Hadrianus' pen is gevloeid.
Of heeft Dositheus (was hij een historische persoon?) zijn eigen fantasie gebruikt, om zijn leerlingen naast het Grieks ook respect voor hun ouders bij te brengen?

Hoe dan ook, het geeft in ieder geval aan dat het in de Romeinse wereld niet vreemd werd gevonden dat ook keizers hun verjaardagen vierden met lekker samen eten en cadeautjes!