OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdinsdag 03 februari 2015
italië | sicilië steengroeve tunesië | carthago 

steengroeve van selinunte 

Het moest een van de grootste tempels van de oudheid worden met zuilen die ruim 16m hoog waren en een diameter hadden van bijna 3,5m. Maar deze tempel – misschien gewijd aan Apollo of Zeus – werd nooit voltooid, want Carthagers verwoestten Selinunte in 409vC. De tempelonderdelen liggen op en onder elkaar als een soort enorme stenen mikado-spel. Een kleine twintig kilometer van deze tempel verwijderd is de kalksteengroeve die de zuilonderdelen leverde.

Als we naar deze steengroeve – Cave du Cusa – rijden, verbazen we ons over de prachtig aangelegde toegangsweg met aan weerszijden lantaarnpalen. Waarom deze verlichting? Komen de toeristen dan bij nacht? Voor ons een raadsel. Wat de reden ook geweest mag zijn, nu functioneert de straatverlichting zeker niet meer, want alle lampen zijn zo te zien kapot.

Eenmaal in de groeve overweldigen ons de stilte – wij zijn vrijwel de enige bezoekers –  en de prachtige wilde kleurrijke mei-vegetatie. Heerlijk om zo te kunnen lopen op en in het verleden. Duidelijk is hier te zien hoe de ronde zuiltrommels uit de steen werden gehakt. In de ronde hakgleuf moet de steenhakker hebben gewerkt.

Even zijn we niet meer de enigen als twee toeristen komen kijken en ook onder de indruk zijn van de enorme zuiltrommels. Hun menselijk maat bovenop de trommel laat nog eens duidelijker de bijna niet-menselijke zuilgrootte zien. Even verderop ligt een zuiltrommel in stukken op de grond, alsof de ossenkar al bezig was met het transporteren, toen de vijand naderde en de ossendrijver wegvluchtte, de houten kar met het bouwmateriaal achterlatend. Het hout verdween, de zuiltrommel bleef......

beeld & woord © conens & van wiechen