OudWeb-log - voorbije toekomstvrijdag 06 februari 2015
steengroeve spanje | al-andalus spanje romeinen 

roodachtig & grijs marmer 

Vanaf Romeinse tijden – tot op de dag van vandaag – werd roodachtig marmer gehakt uit de bergen bij het Spaanse Cabra (Andalucía). Bij de bouw van de tiende-eeuwse koninklijke stad Medina Azahara, vlakbij Córdoba, werd ook dit marmer voor zuilen gebruikt. De restauratie van het bijzondere complex is al jarenlang gaande en men heeft anno nu exact hetzelfde marmer gebruikt als tien eeuwen geleden. De nieuwe zuilen zijn dan ook qua steensoort én kleur identiek aan de oude zuilen, die of verdwenen zijn of te fragmentarisch waren om opnieuw gebruikt te worden. Daardoor is bij de restauratie ook het bij de bouw geplande subtiele kleurverschil tussen de zuilen – afwisselend gemaakt van grijze en het rode Cabra-marmer - weer hersteld.

In de zestiende-eeuwse Ntra Sra de la Asunción y Angeles kerk in Cabra is gesloten. Maar de flarden muziek maken duidelijk dat een meisjeskoor aan het oefenen is.
We bonzen op de kerkdeur en inderdaad .... even later gaat de deur open en mogen we de kerk bekijken. De meisjes zijn wel verwonderd en ook een beetje trots dat wij
– helemaal uit Nederland – hun kerk willen zien. De kerk is niet echt heel bijzonder, maar we kwamen speciaal voor de 42 zuilen. Die zijn gemaakt van het eigen roodgelige marmer en mogelijk hergebruikt. Wellicht waren ze eens onderdeel van de moskee in de stad.
Als we de stad verlaten, rijden we in de late namiddag langs de Cabra-steengroeve, die al meer dan tweeduizend jaar in 'bedrijf' is.
De werkdag zit er op en de stilte heerst nu voor één avond en één nacht ook in deze groeve.

beeld & woord © conens & van wiechen