OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 02 oktober 2013
ezel kiezelmozaïeken turkije 

motechtDe mythische domme koning Midas met z'n ezelsoren blijkt veel historischer te zijn dan men vroeger dacht ....

In de klassieke mythen komt koning Midas voor, de koning van de Phrygiërs die dom genoeg in een muziekwedstrijd de god Apollo niet de eerste prijs gaf. Voor straf werd zijn domheid zichtbaar doordat zijn oren uitgroeiden tot ezelsoren. 
Archeologen hebben in de afgelopen eeuw Phrygië en de Phrygiërs weer op de kaart gezet in West-Turkije. Hun hoofdstad Gordion werd opgegraven en koninklijke grafheuvels onderzocht. De mythische domme koning Midas bleek veel historischer te zijn dan men vroeger dacht en hij zou iets na 700 vC zijn gestorven. Het paleiscomplex van Gordion werd al voor een deel blootgelegd en een van de fascinerendste vondsten is het bijna vierkante (ongeveer 10m) vloermozaïek dat een van de paleisruimten bedekte.

Verschillende geometrische (schaakbord-, zigzag, ruit) patronen gemaakt met zwarte, witte en rossige kiezelstenen liggen lukraak verspreid op de grond. Een soort chaos heerst er op de paleisvloer! Dit kiezelmozaïek behoort tot de oudste die archeologen tot nu toe hebben gevonden in het oostelijk Middellandse Zeegebied en wordt gedateerd aan het eind van de achtste of begin zevende eeuw vC.

Juist in de periode dat Midas mogelijk als koning in dit paleis woonde. Zou Midas over dit vloermozaïek hebben gelopen? Was hijzelf de opdrachtgever? 
Stel dat Midas inderdaad de inventieve bedenker was van deze stenen vloerbedekking, dan was hij dus niet zó dom als mythen hem maken. Want dit kiezelmozaïek is wel een van oudste motvrije én slijtvaste kamerbrede en gedecoreerde 'tapijten' die we kennen!