lezing: goden van egypte

 
bij de tentoonstelling in Leiden 
 
 
  

lezing door egyptoloog  Huub Pragt
georganiseerd door conens & van wiechen
5 feb 2019 - dinsdagmiddag 14.00-16.00u
locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen 

 

Van 12 oktober 2018 tot en met 31 maart 2019 is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling Goden van Egypte te zien. Het toont vele topstukken uit musea die zijn verspreid over de gehele wereld. Meer dan vijfhonderd voorwerpen uit binnen- en buitenlandse musea brengen de Egyptische godenwereld tot leven en laten zien hoe groot de invloed van de goden op het leven van de oude Egyptenaren was. U ziet onder andere imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten. Nooit eerder was een tentoonstelling van deze grote omvang geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk.
In deze lezing vertelt egyptoloog Huub Pragt over de belangrijkste goden die de Egyptische beschaving heeft gekend.

De Egyptische religie wordt gekenmerkt door zijn vele goden. Ze verschijnen vaak in een mensengestalte met een dierenkop. Veel Egyptische goden namen kenmerken van elkaar over of werden aan elkaar gelijk gesteld. Ook de levende farao werd als godheid beschouwd en was de ideale bemiddelaar tussen de mensen en de goden.

De zonnegod Ra was de oppergod bij uitstek. Vanaf de derde dynastie verschijnt hij in voorstellingen als een zonneschijf en werd hij in hoge mate vereerd. Ra kent echter verschillende verschijningsvormen. In de ochtend is hij een jong kind of de mestkever Chepri. In de middag is hij in de kracht van zijn leven als ‘Stier van zijn Moeder’ of de volle zonneschijf. In de avond is hij een oude man en wordt dan gelijkgesteld aan de scheppergod Atoem. Tijdens het Nieuwe Rijk verschijnt hij als Ra-Horachte in de vorm van een mens met de valkenkop. Op zijn hoofd draagt hij de zonneschijf.

De cultus van de zonnegod Ra vindt zijn oorsprong in Heliopolis waar de schepping wordt voorgesteld als het ontstaan van de Enneade, de goddelijke Negenheid. De eerste god in de kosmogonie van Heliopolis is de god Ra-Atoem. Hij schept vanaf de oerheuvel zijn kinderen, de luchtgod Sjoe en de godin van de vochtigheid Tefnoet. Deze brengen op hun beurt de aardgod Geb en de hemelgodin Noet voort. Geb en Noet krijgen vier kinderen: Osiris, Isis, Seth en Nephtys. 

 

Foto 1: rouwende Isis © Hildesheim, Roemer- und Pelizaeusmuseum

Foto 2: Horus en Horemheb © Wenen, Kunsthistorisches Museum

 

 

 betalingsvoorwaarden en lezingen-strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Zutphen-folder te zien of te downloaden