OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 13 juni 2013
italië | puglia - apulië middeleeuwen verhalen | bijbel 

een geschilderde onderbroekHet sobere, prachtig gebeeldhouwde kerkportaal van de Catherina-kerk in Galatina (Z-Italië) bereidde ons niet voor op de kleurige fresco-weelde binnenin. Letterlijk van onder tot boven was de kerk in de vijftiende eeuw voorzien van schilderingen, voor het grootste gedeelte in goede staat bewaard en gerestaureerd. Zoals toen gebruikelijk betreft het themata uit het oude en nieuwe testament en scènes uit het leven van de heilige Catherina. Met een beetje bijbelkennis valt de grote lijn in de schilderingen te ontdekken; dan op zoek naar leuke details. Die zijn er in overvloed.

Het meeste plezier beleven we aan Noach. Hij kijkt uit zijn 'ark' en laat de duif los. Tegen de avond kwam ze met een jong olijfblaadje in haar bek terug. De boodschap is duidelijk; de zondvloed is voorbij. De schilder dacht heel logisch en vond dat de zondvloed beter overkwam als ook verdronken mensen een plek in de schildering kregen. Naakte dode lichamen in een kerk, dat kon .... tot op zekere hoogte.

Maar als ze té goed in beeld kwamen, dan toch maar liever in een onderboek:  een prachtige boxershort, een Calvin Klein is er niets bij!