OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 23 mei 2013
verhalen | bijbel middeleeuwen italië | puglia - apulië 

twaalf verschillende zitters ....Galatina ligt midden in de hak van Italië, in Apulië (Puglia). Een rijke culturele verrassing is de prachtige Santa Caterina d'Alessandria kerk. In 1384 gaf Raimondello Orsini del Balzo, een van de machtigste mannen van het koninkrijk Napels, opdacht deze kerk te bouwen. Het moest zijn grafkerk worden. De franciscanen bedienden kerk, klooster en gasthuis. De paus gaf graag zijn toestemming aan de kerkbouw, want hiermee hoopte hij ook het Latijnse karakter van de stad te versterken waar nog veel oudere Griekse (Byzantijnse) tradities in ere werden gehouden.
Van buiten oogt de kerk eenvoudig. Alleen rond het centrale roosvenster en de drie ingangen zijn prachtige reliëfs aangebracht die nog helemaal in de laat-romaanse Apulische traditie staan. Die van de centrale hoofdingang zijn het mooist en het portaal is - zoals zo vaak in Apulië - omlijst door twee vrijstaande zuilen rustend op leeuwen en bekroond door - nu ontkopte - adelaars.

Horizontaal toont een fries boven de deur: twaalf zittende apostelen met in hun midden de grotere, eveneens zittende Christus-figuur. Het is de beeldhouwer gelukt om alle twaalf apostelen een andere houding en gezichtsuitdrukking te geven. Sommige mannen lijken met elkaar te praten, een ander kijkt strak naar voren of lijkt verzaligd te glimlachen.

De ene houdt zijn (bijbel)boek opengeslagen stevig in twee handen vast, een ander lijkt de boekband met beide handen te koesteren .... kleine verschillen, maar juist daardoor werkt de groep - op een strakke lijn geplaatst - heel leuk levendig.