OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 24 juni 2013
dieren italië | puglia - apulië middeleeuwen verhalen | bijbel 

slang met lange harenDe Catherina-kerk in Galatina (Z-Italië) - waar we wel vaker over geschreven hebben - is van binnen van onder tot boven in de vijftiende eeuw beschilderd: serieuze themata uit bijbel en uit het leven van de patroonheilige, maar vooral ook heel veel leuke details.
De schepping zoals beschreven in Genesis is in veel scènes vereeuwigd.

 

Hier is het paradijs omgeven door gekanteelde ronde torens met daartussen gekanteelde muren. Adam en Eva mochten niet eten van de vruchten van de boom "van de kennis van goed en kwaad" in het midden van de tuin. Maar ja, de sluwe slang wist Eva te overreden, dat het eten van de vruchten haar wijsheid zou schenken en ze at. Ze haalde Adam over en ook hij at. Met alle gevolgen van dien. Ze merkten dat ze naakt waren en maakten van vijgebladeren een lendendoek. God zag dat ze van de verboden vruchten hadden gegeten en vroeg aan Eva waarom ze dat hadden gedaan "en zij antwoordde: 'De slang heeft me misleid en toen heb ik ervan gegeten'", zo luidt de letterlijke bijbeltekst.
Juist deze scène laten we hier zien. Adam kon er niets aan doen, Evan misleidde hem. Eva schuift heel duidelijk de schuld naar de slang. Ze steekt expressief haar rechterwijsvinger richting slang. De slang heeft mooi golvend lang haar, net zoals Eva.
Tja, de schuld lag zeker in middeleeuwse ogen hoe dan ook altijd bij de vrouw!