OudWeb-log - voorbije toekomstzaterdag 08 september 2018
verhalen | legenden verhalen | bijbel renaissance glas & glasramen ezel 

ezel & vallend afgodje & dadelsezel & afgodje & dadels

Af en toe laat ik enkele ezel-afbeeldingen zien die NIET in mijn boek de EZEL staan. Ik moest keuzes maken en voor dit prachtig gebrandschilderde ruitje (gemaakt rond 1535, max diameter 28.8cm) was helaas geen plaats in de EZEL

De vlucht naar Egypte is afgebeeld. Herodes had snode plannen en gaf opdracht tot de zgn. kindermoord. De soldaten zijn op de achtergrond (links) druk doende zijn bevel uit te voeren en de mannelijke kindjes te doden. Op de voorgrond zit Maria in amazone-zit op haar prachtige ezel. Ze houdt angstvallig haar baby tegen zich aan. Jozef stapt voorop en voert de ezel met zich mee aan een stuk touw. Ook de os loopt mee.

Midden in het beeld valt een figuurtje van een zuil. Volgens de legende vielen de Egyptische afgoden spontaan van hun voetstuk toen Maria en haar kind voorbij reden. Geheel links staat een palmboom. Op een gegeven moment tijdens de vlucht was Maria moe en rustte even in de schaduw van een boom. Ze zag boven haar hoofd heerlijke dadels hangen en vroeg Jozef een paar vruchten uit de boom te halen. Jozef sputterde tegen. Hij was al oud, zijn ledematen waren stram en hij kon echt geen boompje meer klimmen! Toen gebeurde er een wonder, volgens de legende. De palmboom boog zich voorover, zodat Maria heel eenvoudig de dadels zelf kon plukken! 

Een grotere afbeelding van dit ruitje vindt u op de website van het Rijksmuseum te Amsterdam, klik HIER.

© drs A. van Wiechen