OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 14 maart 2013
renaissance italië goden turkije 

diana's borstenEen vierde-eeuwse kerkvader had het geschreven, dus het moest wel waar zijn.

 

Een vierde-eeuwse kerkvader had het geschreven, dus het moest wel waar zijn.
De inwoners van Ephese vereerden de godin Artemis (Diana) niet als jaagster, maar als "veelborstige" voedster van alle levende wezens (rechtsonder).


Toen in de zestiende eeuw de eerste beelden van deze godin in Italië werden gevonden, was het voor iedereen duidelijk: dit was de "veelborstige" Artemis.
Dat de borsten niet op échte leken en zelfs geen tepel hadden, nou ja .... die bedacht de eigentijdse kunstenaar er wel bij. Ze werd een soort Moeder Natuur en staat als zodanig in de Villa d'Este tuin (Tivoli, linksboven) als fontein het "levenswater" spuitend .... uit haar borsten.

Tja, het zou nog een paar eeuwen duren voordat men Diana's borsten ter discussie stelde. Nog steeds zijn wetenschappers er niet uit. De meest waarschijnlijke theorie is toch wel dat die "dingen" vruchtbaarheidssymbolen zijn waarmee Artemis' beeld tijdens bijzondere festiviteit en werd getooid. Zijn het eieren, dadels, aubergines? Nee, waarschijnlijk de balzakken van offerstieren. Is een potenter symbool van vruchtbaarheid denkbaar?