OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 03 maart 2015
italië | ostia fabelwezens | medusa, gorgo ezel romeinen | mozaïeken 

het huis van een ezelliefhebber? 

Ostia is een heerlijke ruïne.
Als je even de hectiek van het moderne Rome wil vergeten, neem dan de metro naar Ostia Antica. Even buiten de hoofd-toeristen-wegen is het er heerlijk rustig en sta je letterlijk in de Romeinse havenstad, met zijn tempels, Mithras-heiligdommen, theater, huizen, badgebouwen, grafmonumenten ..... Ooit waren we er eens in de lente, overal rode klaprozen. Heerlijk.

Op een van onze trips naar Ostia moest en zou ik naar het in de jaren 80 van de negentiende eeuw opgegraven huis van Apuleius. Dat het huis aan een zekere L. Apuleius Marcellus in het midden van de tweede eeuw had toebehoord, was duidelijk. Die naam werd gevonden op een stuk van de loden waterleiding.

Ik had net een artikel gelezen van een Italiaanse archeoloog die meende dat de eigenaar van dit huis Apuleius, dé beroemde schrijver van de roman De Gouden Ezel – een van mijn favorieten –, kon zijn geweest. We hadden al Apuleius' geboorteplaats uitvoerig bekeken en nu zijn – mogelijke – huis in Ostia. Op de mozaïekvloer van een van Apuleius' kamers kwamen we opnieuw – ook in zwart-wit – het draai-motief tegen. Maar nu in het midden het prachtige, kwaadafwerende hoofd van de slang-harige Medusa.  

beeld & woord © conens & van wiechen