OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 02 maart 2015
spanje romeinen | mozaïeken 

draai-motief in zwart-wit 

In Catalonië ligt Empúries of – in het Spaans – Ampurias. Een prachtige én instructieve ruïne, waar de Griekse en de Romeinse periodes van de havenstad goed te zien zijn. In de zesde eeuw vC stichtten de Grieken eerst hun stad op een klein eilandje voor de kust en niet lang daarna op het vaste land naast een inheemse, Iberische nederzetting.
Het gebied kwam in Romeinse handen en een nieuwe, zeer regelmatig aangelegde stad werd vanaf het midden van de eerste eeuw vC gebouwd: Emporiae. Nog slechts een klein gedeelte is hiervan opgegraven en komende generaties archeologen zullen hun hart hier kunnen ophalen (als er tenminste geld is!).
Nu kun je al lopen door een van de Romense huizen, prachtig belegd met zwart-wit vloermozaïeken met geometrische patronen. Elk kamer weer een ander patroon.

De mode van zwart-wit mozaïeken was uit Italië overgewaaid en deze huiseigenaar koos in het midden van de eerste eeuw nC als centraal ornament een prachtig rond, bijna 'draaiend' motief met in de hoeken of een dolfijn of een roer. Wellicht verdiende hij zijn geld met de 'zee', met de handel?

Ik werd geïntrigeerd door het centrale motief, zeker toen we het elders opnieuw tegenkwamen in een andere havenstad. Morgen meer!

beeld & woord © conens & van wiechen