OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 12 november 2013
spanje italië | rome don quijote 

roemEen van onze favoriete boeken is de Don Quijote ... zo vaak herlezen en steeds nieuwe elementen tegenkomen.
Het duo Don Quijote & Sancho Panza waren vaak onze gidsen tijdens onze Spanje-reizen. Wat hebben we veel lezingen over dit meesterwerk gegeven; elke keer met enorm veel plezier!

Ik heb het boek in de nieuwste Nederlandse vertaling weer eens ter hand genomen. Don Quijote vertelt op gegeven ogenblik hoe groot het verlangen van mensen is om roem te verwerven; zelfs op een akelige manier.
Als voorbeeld geeft de dolende ridder het verhaal van de 'klassieke' brandstichter van de Artemis-tempel in Ephese.

Als tweede voorbeeld vertelde Don Quijote (dus Cervantes) hetgeen Karel V was overkomen in Rome toen hij "de beroemde tempel van de Rotonde" wilde bezichtigen: het Pantheon. De Romeinse ridder, die Karel V begeleidde ook op het dak, bekende dat hij een oprisping had om de keizer omarmend zich door de koepelopening naar beneden te storten "om mijn eeuwige faam in de wereld te vestigen". Karel V dankte de ridder dat hij dat onzalige idee niet had gerealiseerd en gaf hem een beloning nadat hij hem verbood ooit nog in de keizerlijke nabijheid te komen.

Wat me steeds weer verbaast in de Don Quijote is Cervantes' kennis van de klassieke wereld. Hij beschrijft in dit verhaaltje het Romeinse Pantheon heel juist en toepasselijk als een kolossaal bouwwerk met een koepel in de vorm van een halve sinaasappel met op de top een grote ronde opening, het enige 'raam'  van dit grootse gebouw waardoor licht naar binnen valt.     
Het is weer genieten met Don Quijote en Sancho Panza ....