OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdinsdag 20 september 2016
goden nederland turkije | hettieten 

tradities ................ 3e dinsdag .... 

Ik hou wel van tradities. Als ze nog iets toevoegen in onze tijd of als ze zo duidelijk een band hebben met het verleden. Maar sommige tradities hebben zichzelf overleefd. Dan worden ze afgezaagd en soms lachwekkend. Misschien is dat omslagpunt voor iedereen anders. Ik zou die derde dinsdag van september gewoon willen overslaan. Doe gewoon op die dag wat een politicus moet doen; er zijn genoeg problemen (lijkt me).

Een van die derde-dinsdag-van-september-gewoonten is de hoedenparade. Doet mij denken aan pauwen. Ik kan me veel periodes en culturen uit het verleden bedenken waar hoeden  wél een betekenis hadden, zoals bij de Hettitische goden. Hoe hoger de (mannelijke) god in de goddelijke hiërarchie, hoe hoger zijn punthoed, die dan ook gesierd werd met meer stierenhoorns.

Deze twaalf goden die gearmd naar voren lopen, hebben slechts één hoorn op de puntmuts (boven het voorhoofd) en behoren dus tot de wat mindere goden. Maar zij werden eens – ruim 3200 jaar geleden –  vereerd en afgebeeld. Nu valt hen geen verering meer ten deel, slechts onderzoek van wetenschappers en de nieuwsgierige blikken van niet-begrijpende toeristen. Ze zijn versteend in de mist van de geschiedenis, maar eens waren hún hoeden van essentieel belang!

 

© conens & van wiechen www.OudWeb.nl