cursussen van archeologe annet van wiechen

 

Het verleden is voor mij, archeologe Annet van Wiechen een onuitputtelijke bron, een bron die nooit opdroogt. Afgelopen jaren heb ik dan ook honderden verschillende lezingen gegeven met mijn partner fotograaf Ruud Conens. Mijn passies zijn de klassieke, middeleeuwse en mediterraan islamitische werelden. Vooral contacten en verschillende vormen van over-en-weer tussen Europa en de 'Oriënt' blijven boeien, bijvoorbeeld in middeleeuws Spanje of in het Latijnse Oosten van de kruisvaarders.

Zoekt u een lezing of presentatie, klik dan hier.

Hieronder vindt u enkele mogelijkheden voor een (korte) cursus:

→ Hadrianus' wereld 
Een spannende reis door de wereld van de tweede eeuw in de voetsporen van een keizer.
Op 11 augustus 2017 was het precies 1900 geleden dat Hadrianus keizer werd. Zijn regeringsperiode was een bloeiperiode voor het Romeinse rijk. Men kon overal veilig reizen rond en varen op de Middellandse Zee. Hadrianus was een actief keizer die zijn immense rijk jarenlang zelf ook bereisde, steden zag floreren, grote bouwprojecten initieerde en belangrijke administratieve en militaire veranderingen doorvoerde. In deze cursus volgen we het leven van Hadrianus en maken we kennis met de mensen in zijn directe omgeving (Trajanus, Plotina, Sabina, Antinoüs e.v.a.). Ook Hadrianus' speciale relatie met zijn paleiscomplex in Tivoli en met de steden Rome en Athene komt uitgebreid aan bod. 

→ De kracht van het beeld
Over beeldverbod - iconoclasme - damnatio memoriae - beeldenstorm.
Schilders, beeldhouwers, miniaturisten, fotografen, cartoonisten ... nee, eigenlijk iedereen kan twee- of driedimensionaal goden, mensen en dieren vormgeven. De een zal het wellicht wat beter en mooier doen dan de ander. Maar blijkbaar was en is de zeggingskracht van zo'n beeld of afbeelding binnen de drie grootste monotheïstische religies (jodendom, christendom & islam) zó groot, dat profeten, vorsten, religieuze leiders, groepen of individuën paal en perk stel(d)en aan dit 'beeld' door ge- en verboden of zelfs door vernietiging. 
Waarom? Wat was en is de dreiging dat van het 'beeld' uitgaat?
De argumentatie verschilt per religieuze groepering of stroming en ook per tijd. Wij nemen in deze cursus de ruim drieduizendjarige fascinerende geschiedenis van dit nog steeds actuele fenomeen beeldverbod onder de loep.

→ Glans & glorie van kalief & sultan
Over de kunst & architectuur in de islamitische, mediterrane wereld.
In deze cursus belicht ik chronologisch kunst en architectuur van de mediterrane islamitische landen. In de zevende eeuw werden Byzantijnen en Sassaniden van Perzië geconfronteerd met de Arabieren en de islam. Damascus werd het middelpunt van de islamitische wereld. Dankzij de Grote Moskee aldaar, de Rotskoepel in Jeruzalem en de bewaard gebleven residenties van de elite buiten de steden wordt een beeld gevormd van deze vroeg-islamitische wereld. De Omayyaden werden in 750 terzijde geschoven door de Abbasiden, die hun nieuwe hoofdstad meer naar het oosten stichtten: Bagdad.
De laatste Omayyaden-telg wist het vege lijf te redden en begon in islamitisch Spanje (Al-Andalus) zijn eigen rijk met Córdoba als glorierijke hoofdstad. In het huidige Tunesië namen andere islamitische leiders het heft in handen en deze Fatimiden stichtten uiteindelijk in Egypte de prachtstad Cairo rond 970.
De Turken, onder hen de Seldsjoeken, werden zeer belangrijk in de islamitische wereld.
In de middeleeuwen vonden de kruistochten plaats en was het Latijnse Oosten bijna tweehonderd jaar een feit. In Damascus en Aleppo maken we kennis met de tegenstanders van de kruisvaarders: Nur ad-Din en Saladin.
Daarna aandacht voor Al-Andalus waar de Alhambra-paleizen in Granada werden gebouwd en verfraaid. In Marokko gebruikten de Meriniden soortgelijke decoratieve patronen en materialen. In het oostelijk Middellandse Zeegebied waren aanvankelijk de Mamlukken heer en meester totdat ze werden verslagen door de Ottomanen. De zestiende eeuw was de bloeitijd van het Ottomaanse rijk. Sinan bouwde schitterende moskeeën en decoreerde ze met kleurrijke tegeltableaus.

 

→ en veel meer is mogelijk!
Laat me uw wensen weten ............... via contact.