OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 10 augustus 2015
tuin(en) romeinen egypte duitsland dood cleopatra 

10 of 12 augustus 30 vC cleopatra 

Cleopatra stierf op 10 of 12 augustus 30vC;
ze was 39 jaar oud en 22 jaar koningin van Egypte, verslagen door Octavianus (ofwel Romeinse keizer Augustus).
"Niemand weet precies hoe zij aan haar eind is gekomen", zo schreef een Romeinse geschiedschrijver in begin derde eeuw.

 

 

Maar al een eeuw eerder zoemden verhalen rond over Cleopatra's zelfmoord: "een man van het platteland" bracht een mandje met vijgen naar Cleopatra die alleen haar twee trouwe bedienden, Iras en Charmion, bij zich had. Een cobra was in dat mandje met vijgen verstopt en de bedoeling was dat de cobra Cleopatra ongezien zou bijten, maar ze zag hem liggen en "zei ze: 'Kijk, daar is hij'. En ze had haar arm ontbloot en zich in de arm laten bijten".
Volgens anderen zat de cobra in een kruik. Cleopatra liet hem "met gouden spinrokken tevoorschijn komen" of droeg zijzelf het vergif bij zich "in een holle haarspeld die verstopt zat in haar haar". Maar - zo speculeerde men verder - er was nergens een litteken op haar lichaam te vinden en ook het beest was nergens meer te vinden, hoewel anderen menen dat hij uit het venster zo in zee was gekropen.
Anderen beweerden dat er twee kleine beetjes op haar arm te zien waren "die laatste versie schijnt ook door Octavianus te zijn geloofd, want in zijn triomftocht werd een afbeelding van Cleopatra meegedragen waarop te zien was hoe de cobra om haar arm kronkelde. Dat zijn de verschillende versies die de ronde doen".

In de late oudheid schreef een obscuur dichter een gedichtje waarin hij zijn reactie verwoordde op een geschilderde voorstelling van Cleopatra's slangendood: "een kunstwerk van formaat: de slang lééft, lijkt het wel, zijn tanden gretig en doeltreffend in haar borst".

Langzaam maar zeker hoorden Cleopatra en de 'slangen-dood' bij elkaar. Zo werd ze door de eeuwen heen afgebeeld. Ook toen midden achttiende eeuw Frederik de Grote zijn schitterende paleis Sanssouci met tuinen liet aanleggen. Op het terras vlakbij het paleis stonden bustes van Romeinse keizers en ook dit barokke beeld van Cleopatra met slang.

Maar ...... "niemand weet precies hoe zij aan haar eind is gekomen" .... mythe en waarheid, probeer ze maar eens na 2045 jaar te ontrafelen!

beeld & woord © conens & van wiechen