OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstvrijdag 24 juli 2015
verhalen | legenden romeinen | mozaïeken middeleeuwen | mozaïeken italië heiligen 

een week heiligen in mozaïek: christina 

Dat het voor de middeleeuwer niet makkelijk was alle heiligen uit elkaar te houden, blijkt ook weer bij de heilige van vandaag. Jacobus de Voragine vertelde bij vandaag dat Christina een jonge meisje van hoge komaf was die geboren werd in Tyrus, in Italie. Tyrus zou dichtbij Bolsena hebben gelegen, maar de dertiende-eeuwse Jacobus meldde dat die stad helemaal verwoest werd. De oosterse kerk kent een – vrij onbekende – heilige Christina die uit het échte Tyrus, aan de kust van het huidige Libanon, kwam. Wellicht dat door verwarring de Italiaanse Christina Tyrus als geboorteplaats. Hoe dan ook, ze staat tegenwoordig bekend als Chrisina van Bolsena, waar ze ook begraven zou liggen.

De middeleeuwse legenden vertellen hoe Christina niet aan de "afgoden" wilde offeren en hoe haar vader ziedend van kwaadheid haar opsloot in een torenkamer met zilveren en gouden afgodsbeelden. Stuk voor stuk gooide Christina die beeldjes uit het raam. Alle folteringen ten spijt – o.a. met een molensteen om haar nek in het water gegooid – bleef Christina bij haar geloof. Papa, de rechter van de stad, gooide haar in het gevang en wilde haar laten onthoofden, maar hij stierf zelf net de dag ervoor. Ook de opvolger van Christina's vader als rechter probeerde alle middelen om Christina tot andere gedachten te brengen. Zonder succes, het werd ook zijn dood. Een zekere Julianus werd de volgende rechter en na veel moeite lukte het hem Christina met een pijl te doden in 287, zo meldde Jacobus de Voragine. Christina was in de middeleeuwen een populaire heilige, patrones van o.a. Bolsena, boogschieters, molenaars en zeelui.

Voor een afbeelding moeten we – net zoals gisteren – in Ravenna zijn, in de Sant'Apollinare Nuovo waar zij met andere vrouwelijk heiligen in een rij staat afgebeeld op een zesde-eeuws mozaïek. De vrouwen lijken allen op elkaar, maar boven hun hoofden staan hun namen: Sta Cristina (middelste in afb.).   

De komende dagen beschreef Jacobus de Voragine de heiligen Jacobus de Meerdere,  Christoffel en de Zevenslapers, maar wij hebben volgende week een heel ander thema.....

Fijn weekend!

beeld & woord © conens & van wiechen