OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 19 mei 2016
aardewerk frankrijk | chartres 

scherven in chartres 

Chartres ..... en dan denken wij direct aan twee dingen: aan de kathedraal waar we zoveel rondjes buitenom en binnenin gelopen hebben. We stonden oog in oog met eerbiedwaardige bijbelfiguren & heiligen en zagen hoe in de loop der jaren de beelden en de schitterende glasramen van eeuwenoud vuil werden ontdaan. 
Goed, dat is nummer één in Chartres, maar nummer één bis is Maison (de) Picassiette, het huis van de bordenjatter!

Raymond Edouard Isidore (1900-1964) heeft in drieëndertig jaar tijd zijn eenvoudige arbeiderswoninkje van binnen én buiten veranderd in één groot kleurrijk mozaïek. Als opzichter van de gemeentelijke vuilnisbelt zag hij op een dag wat glas en scherven van serviesgoed glinsteren. Hij nam die scherven mee naar huis; het werd zijn passie voor de rest van zijn soms getroebleerd leven. 
Religieus geïnspireerd - zoals hijzelf zei - legde hij met miljoenen stukjes glas en serviesgoed zijn eigen wereld vast in en rond zijn huis: de kathedraal van Chartres - het roosvenster komt vaak voor -, de Sint-Pieter van Rome, zichzelf en zijn vrouw, bloemen, een gekke kop .... teveel om op te noemen.

 

Is zijn huis omgetoverd tot een folly, tot een sprookje?
De dwaasheid van een godsdienstfanaat? 
Een kleurrijke tirade tegen de wegwerpmaatschappij?
Is het kitsch of een architectonisch monument van een groots kunstenaar? Waarom oordelen? Gewoon je laten verrassen en genieten van de creativiteit en gedrevenheid van Isidore. 

Hij is niet meer, maar zoals hij zelf zou hebben gezegd: "Ik zal verder blijven leven door mijn kunst". 
En dat klopt!

 

© www.OudWeb.nl A. van Wiechen