OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 24 maart 2014
middeleeuwen italië | sicilië architectuur | muqarnas 

bakstenen 'eierdozen'De twaalfde-eeuwse Grieks-orthodoxe kloosterkerk van Casalvecchio Siculo is aan de buitenkant prachtig versierd met elkaar kruisende blinde bogen.

In het middenschip van deze drieschepige kerk zijn twee bijzondere baksteen koepeltjes aangebracht die rusten op baksteen muqarnas. Hier is de koepel boven het altaar afgebeeld. Hoewel de muqarnas een - aanvankelijk structureel, maar als snel vooral een decoratief - element is in de middeleeuwse architectuur van de islamitische landen, is hier een soortgelijk element in een kloosterkerk aanwezig. Niet zo verwonderlijk, want in middeleeuws Sicilië kwam de vormentaal van Europa, van Byzantium en van de islamitische gebieden bij elkaar.

In deze kloosterkerk van Casalvecchio werd de overgang van een rechthoekige vorm naar de achtkante koepelbasis mogelijk gemaakt door bakstenen trompen. 

 

De meester-bouwvakker was zeer vaardig. Want kijken we na al die eeuwen nu naar boven dan verrast de bijna perfecte symmetrie van de trompen nog steeds en vormen beide kerkkoepels met hun 'muqarnas' een fantastisch speels element in een verder sobere, twaalfde-eeuwse bakstenen kerk.
Deze kerk is voor ons een van de hoogtepunten van middeleeuws Sicilië!