OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 22 januari 2015
aardewerk | tegels souvenirs & (reis)herinneringen tunesië | carthago 

"alweer een hoop stenen" 

"Alweer een hoop stenen", hoor ik een met-zonnebrandolie-ingesmeerde toerist zeggen. Een verzuchting alsof je na het zien van één ruïne ze allemaal hebt gezien. Nee dus, sterker zelfs één ruïne is steeds verschillend. Als je in de stromende regen door oude straten loopt, is dat heel anders dan wanneer een lekker zonnetje schijnt. Je ervaart "die stenen" verschillend. Tijdens een regenbui ben je op andere details gefocust dan puffend in de warmte. Dat geldt eigenlijk voor het hele leven, dus ook voor ruïnes.

Bovendien elk jaar wordt in een ruïne meer opgegraven, meer gerestaureerd of gereconstrueerd of verdwijnt er het een en ander (helaas). Mooi voorbeeld is de tophet – het heilige gebied van de goden Tanit en Baal Hammon – van oude inwoners van Carthago. Vanaf de achttiende eeuw graaft men hier aardewerk urnen met menselijke en dierlijke asresten op en stenen markeermonumentjes (stèles). Op deze stèles staan inscripties in het Punisch, ze zijn zonder decoratie of beelden heel gestileerd godheid en/of schenker af. Aangezien uit onderzoek blijkt dat hoofdzakelijk as van babies en kleine kinderen bijgezet is in de urnen, is het nog steeds een heet wetenschappelijk hangijzer of de tophet van Carthago nu wel of geen bewijs levert voor de kinderoffers waarnaar latere auteurs refereren en die door Flaubert in zijn roman Salammbô bijna gruwelijk beeldend worden beschreven. Of is het een begraafplaats waarin de as van dood- en vroeggeboren kinderen werd bijgezet? Of ligt de historische waarheid in het midden?

Hoe dan ook de Tophet bij ons eerste bezoek leek meer op een onkruidtuin waar tussen bloemen ook enkele stèles te zien waren, zoals hier de bloemrijke ambiance van de godin Tanit.

Jaren later waren er veel meer stèles, ze waren veel beter gesorteerd en goed zichtbaar herplaatst. Bloemen zag ik niet meer, of zou te maken hebben met het seizoen?

beeld & woord © conens & van wiechen

Voor pas verschenen boek over Carthago KLIK HIER.