OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 27 mei 2015
middeleeuwen italië | sicilië aardewerk | tegels aardewerk 

de scala van caltagirone 

Gisteren bleven we even stil staan bij De Trap (Scala) van Caltagirone (Sicilië).

Al millennia geleden, vanaf de eerste nederzettingen, werd hier aardewerk geproduceerd. In de Griekse en Romeinse periode volgde men qua techniek en stijl uiteraard het eigentijdse aardewerk dat overal rond de Middellandse Zee werd gemaakt. In de middeleeuwen ontwikkelde zich het aardewerk van Caltagirone dankzij invloed van buitenaf. Sicilië was vanaf de negende eeuw deel van de islamitische wereld, weliswaar niet altijd van harte, maar ondanks veel narigheid zoals oorlogen, strooptochten en plunderingen bereikten toch nieuwe aardewerk-ontwikkelingen Caltagirone. Vanaf de vijftiende eeuw werd het Caltagirone-aardewerk sterk beïnvloed door de Italiaanse en Spaanse ceramiek; het begin van een lange bloeiperiode. In de achttiende eeuw begon men ook plastische decoraties toe te voegen aan de vazen en werden kleine beeldengroepen gemaakt.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw, toen in Caltagirone de aardewerkproductie in een creatief dal zat, werd een nieuwe impuls gegeven door Antonio Ragona die voorstelde het vertikale gedeelte van de traptreden met geglazuurde tegels te bekleden. Deze tegels werden in Caltagirone zelf gemaakt en voorzien van decoraties naar het voorbeeld van het eeuwenoude traditionele aardewerk. Naar boven sjokkend zie je dus letterlijk het hele scala (!) aan oude motieven in de traditionele kleuren aan je voorbijgaan:

Strijdende ridders, slanke sfinxen, olifanten en kamelen, bloemen, gezichten, geometrische patronen, muizen, monsters, hondjes, vissen, 'portretten' van mannen en vrouwen ..... .... morgen in detail.

beeld & woord © conens & van wiechen