OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 26 mei 2015
italië | sicilië aardewerk 

mei-maand = maria-maand 

Caltagirone is een van de belangrijkste steden in het binnenland van Sicilië en gebouwd op drie ongeveer 600 meter hoge heuvels. In de middeleeuwen kreeg de stad dan ook de bijnaam Koningin van de Bergen. Omdat er in de omgeving uitstekende klei werd (en wordt) gevonden én bossen voldoende hout leverden voor de ovens is de stad vanouds een belangrijk centrum van aardewerkproductie. De huidige naam van de stad is waarschijnlijk een verbastering van het Arabisch Berg van de Vazen.
Die "vazen" zijn nu nog overal te vinden. Caltagirone is bij uitstek een eldorado voor aardewerkliefhebbers. En dat zijn we. Overal waar we geweest zijn nemen we streekeigen, traditioneel aardewerk mee, van eenvoudige kruiken waarin het water heerlijk koel blijft, tot sierlijk beschilderde geglazuurde schalen.

Caltagirone heeft De Trap. Deze 142 treden tellende zeventiende-eeuwse Scala leidt de gelovige van het stadscentrum naar de hogergelegen kerk Santa Maria del Monte.
De Trap speelt ook een belangrijke rol in het  religieuze leven van Caltagirone. In de dagen voorafgaand aan Pasen wordt Christus' kruisdraging hier nagespeeld en rond 25 juli staan er duizenden olielampjes om de dag van Jacobus de Meerdere feestelijk te beginnen. Dat Jacobus de Meerdere de stadspatroon is, is logisch. Immers de Normandiërs hebben Caltagirone op de moslims veroverd op Jacobus-dag (25 juli) 1090!

De maand mei is traditioneel voor katholieken de Maria-maand en op De Trap van Caltagirone worden dan fleurige bloemen geplaatst in geometrische patronen.

Morgen meer over deze bijzondere trap.

beeld & woord © conens & van wiechen