OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 02 september 2013
egypte | cairo fabelwezens | sirene islam | kunst & architectuur italië | sicilië krulranken middeleeuwen 

sirene in cairoDe eerste maandag van de maand staat ook bij ons in het teken van de sirene. Nu eens een sirene-paar uit middeleeuws Cairo. De twee vogels met mensenhoofd sieren in reliëf samen met andere fabeldieren en vissen een marmeren plaat.

 

Dit marmeren paneel (links) werd gemaakt in de eerste helft dertiende eeuw, in de tijd dat Saladins nazaten (Ayyubiden) over Egypte en Syrië heersten en in strijd verwikkeld waren met elkaar en met de Franken, zoals zij de kruisvaarders noemden.
In de stad Cairo waren natuurlijk openbare fonteinen, maar ook de paleizen van de rijken waren voorzien van privé-fonteinen  waar water kabbelde over een schuinliggende marmeren plaat. In Cairo zelf is geen dertiende-eeuws voorbeeld bewaard gebleven, maar we kunnen het helemaal duidelijk laten zien in het twaalfde-eeuwse La Zisa paleis in Palermo (Sicilië, rechts), waar de paleisfontein in de ontvangsthal nog de oorspronkelijke opbouw en decoraties laat zien. De schuine fonteinplaat heeft daar eenvoudige zigzag-ribbels waar het Caireense exemplaar versierd was met bladachtige ornamenten en met medaillons 'bewoond' door fabeldieren - ook het getoonde sirene-paar - en omrand met vissen.
Zó ongeveer moet het marmeren reliëf gebruikt zijn in dertiende-eeuws Cairo. Daar kabbelde dus het water over de decoratieve sirenen ofwel vogels-met-mensenhoofd; ongetwijfeld een aangenamer en rustgevender geluid dan onze sirenes van twaalf uur vandaag!