OudWeb-log - voorbije toekomstvrijdag 05 april 2019
islam | kunst & architectuur egypte | cairo 

hergebruikt houten reliëfsDat de Ottomanen bij de bouw van hun moskee-complexen antieke zuilen hergebruikten hebben we al eerder gemeld. Hofarchitect Sinan reisde naar alle grote Romeinse ruïnes om te speuren naar bruikbaar bouwmateriaal. Maar in Cairo ontdekten we dat in die periode ook andere elementen uit het verleden werden hergebruikt.

De al-Fakahani-moskee - ofwel de Fruitverkopers-moskee - valt misschien in het niet bij andere grootse bouwcomplexen uit de verleden waar het oude hart van Cairo rijk aan is, maar het heeft een bewogen geschiedenis.
De Fatimiden regeerden Egypte tot 1171; zij hadden in 969 Cairo gesticht dat ze tot hun stralend middelpunt maakten. Midden twaalfde eeuw bouwde de Fatimidische kalief daar de - zoals in bronnen werd genoemd - Meest Prachtvolle Moskee. In de aardbeving van 1302 raakte de moskee beschadigd en was restauratie nodig. In de loop der eeuwen werd meer aan- en bijgebouwd, o.a. een typisch Ottomaanse, cylindrische minaret in de zestiende eeuw. In 1736 was de oude moskee blijkbaar bouwvallig geworden, want de toenmalige bevelvoerder van het Ottomaanse leger in Cairo liet de huidige moskee bouwen. Wel werden enkele oudere bouwelementen hergebruikt, zoals antieke zuilen ..... én houten panelen uit de twaalfde eeuw.

 

 

Via een doolhof van straatjes weten we uiteindelijk de Fruitverkopers-moskee te vinden. De twee bijzondere deuren staan wagenwijd open; een poes loopt naar binnen om zich op het tapijt uitgebreid te wassen.
Daar staan we dan letterlijk oog-in-oog met de twaalfde-eeuwse houten panelen, prachtig versierd met arabesken die lijken te groeien uit één vaas.

 

 

Toegegeven de houten reliëfs zijn verweerd, maar dit vakmanschap is wel 850 jaar oud! 

 

© conens & van wiechen