OudWeb-log - voorbije toekomstzaterdag 28 oktober 2017
tunesië romeinen | mozaïeken goden 

venus van de zeeDe wat rijkere Romein met eigen huis woonde prima in Bulla Regia (Tunesië). Om in de zomerse hitte toch plezierig met vrienden te kunnen dineren, had menig huis een sousterrain met eetzaal, fontein en ruimtes waar het rustig en koel toeven was.

In een van die eetruimten was een prachtige Venus-van-de-zee de centrale figuur in het vloermozaïek. Rond haar hoofd een nimbus of halo zoals vaker vanaf de derde eeuw  voorkwam rond de hoofden van belangrijke figuren en goden. Dit element werd later in de christelijke wereld overgenomen.
Venus is prachtig vormgegeven met kleine mozaïeksteentjes. Ze draagt een klein hoedje op haar weelderige haardos. Aan weerszijde van de middenscheiding vallen twee kleine krulletjes op haar voorhoofd. Zo'n frivool lokje krult ook op haar rechterwang. Zelfs haar oorbellen zijn te zien. Minieme kleurverschillen van de steentjes en de manier waarop die steentjes zijn gelegd geven haar gezicht ronde vormen. Heeft ze een klein onderkinnetje?
Om haar hals draagt ze een eenvoudig sieraad; wellicht dat de kostbare steen in de hanger er ooit is uitgepeuterd. Haar lange haren vallen krullend op haar schouders.
Onze hulde voor de mozaïeklegger die in de derde eeuw deze Venus zo "levendig" op de vloer wist neer te leggen!  Dat is voor ons de charme van mozaïeken: kleurenpracht, grote variaties - er bestaan géén twee identieke mozaïeken ! - en die verrukkelijke details ..... we raken er niet over uitgesproken.

© conens & van wiechen drs. A. van Wiechen