boek: rome, de droom van keizer constantijn

 

Rome: De droom van keizer Constantijn
Kunstschatten uit de Eeuwige Stad
Sible de Blaauw & Eric Moormann
Amsterdam: De Nieuwe Kerk, 2015
240 p., veel kleurenill.- ISBN 978-90-78653-56-1 · € 19,95

 

Dit mooi gebonden, vierkante boekje (ca 16 x 16 cm) met losse kaft is de catalogus van de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn in De Nieuwe Kerk (3 okt 2015 tot en met 7 feb 2016). Alle aanwezige – bijna tachtig – objecten zijn in kleur afgebeeld, beschreven en voorzien van een kort bibliografie. Onderverdeeld in vijf hoofdstukken geven dit boekje en de tentoonstelling een beeld van de veranderingen die keizer Constantijn (r.312/324-337) in gang zette. De vierde eeuw was vanuit historisch en archeologisch perspectief bekeken een fascinerende eeuw. In het begin van die eeuw waren er christenvervolgingen en aan het eind van de eeuw was het christendom de enige toegestane religie en waren de traditionele goden en erediensten afgeschaft en verboden. Dit boek geeft geen diepgaande analyses van Constantijn of de verandering die hij initieerde.

Elk van de vijf hoofdstukken

Rome, de keizer en de goden
Het christendom onder de loep
Constantijn en zijn droom
De keizer, de kerk, de stad en de wereld
De echo van vroegchristelijk Rome

begint met een zeer summiere introductie van het thema. Daarna volgen de objecten met beschrijvingen die het thema belichten. (Min of meer in de volgorde van de tentoonstelling).

In het eerste hoofdstuk ook aandacht voor een van mijn favorieten:
een Dionysus-sarcofaag uit het Museum Nazionale Romano (nu even ook in Amsterdam!). Daar gaat de beschrijver toch even de Dionysische mist in (p.63). Dronken Silenus lig-zit op een wagentje getrokken door twee ezels en niet "een paard" (!), zie de EZEL p. 53.
 

Dit boek Rome. De droom van keizer Constantijn is een mooie en blijvende herinnering aan een prachtige tentoonstelling.     

 

Meer boeken over Constantijn: Eusebius' biografie van de keizer & bundel artikelen.