OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 18 februari 2015
flora bloemen islam | kunst & architectuur turkije | istanbul 

vaas met bloemen 

De regeringsperiode van de Ottomaanse sultan Ahmed III (r.1703-1730) werd ook wel Lale Devri (Tulpentijd) genoemd vanwege de grote tulp-feesten in april en de grote populariteit van de tulp bij de elite. De sultan zelf werd ook wel de Tulp-koning genoemd. Het was een tijd van betrekkelijke rust, een bloeiperiode van de kunsten en de eerste Turkse ambassadeur bezocht Frankrijk (1722). Barokvormen uit Europa werden in de Ottomaanse kunst verwerkt.

Bloemen en vruchten werden in deze periode bij voorkeur afgebeeld gerangschikt in vazen, ondiepe schalen of mandjes. In zijn eetkamer in het Topkapı paleis (afb. hierboven) heel prachtig in kleur te zien.

Op de grote fontein (gebouwd in 1728-1729) van Ahmed III bij de ingang van het paleis zijn de vazen met bloemen in reliëf verbeeld (links).

Begin januari 1718 schreef Lady Mary Wortley Montague die met haar man – Engels diplomaat – meegereisd was naar zijn nieuwe werkplek Constantinopel (Istanbul) in een brief aan een vriendin: "Het klimaat is erg prettig en heerlijk. Ik zit nu in mijn kamer – vandaag 4 januari – met de ramen open, genietend van de warme zonneschijn, terwijl jij waarschijnlijk zit te bevriezen bij een vuurtje. Mijn kamer staat vol met anjers, rozen en narcissen, vers geplukt uit mijn tuin". De vazen met bloemen zullen in Lady Mary's kamer er wellicht zo hebben uitgezien als deze vaas gebeeldhouwd op de fontein van Ahmed III.

 

beeld & woord
© conens & van wiechen