OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 13 september 2017
romeinen italië dood dieren souvenirs & (reis)herinneringen 

de oude boer & de dartele koeZoektocht naar een Romeins columbarium bij Blera (Italië)

 

We wisten dat er in de buurt van Blera (ongeveer 60 km ten NW van Rome) een Romeins columbarium was. Letterlijk betekent dat woord duiventil, maar het is ook de benaming van een ruimte met kleine nisjes waar niet-kapitaalkrachtige Romeinen na hun dood hun as konden laten bijzetten. Een Romein kon zelfs lid worden van een soort uitvaartvereniging die erop zou toezien dat hij – of zijn 'geest' – na zijn dood op de juiste manier rust vond, d.w.z. dat zijn as werd bijgezet in een nisje van zo'n collectief columbarium. Wij op zoek. Veel groen dat wél, maar nergens een Romeins columbarium. We kwamen een oude man tegen die zijn jonge koe uitliet. Een échte Holandse zwart-wit koe, zo verzekerde hij ons trots. Nog jong én dartel. Op onze vraag antwoordde hij met enthousiasme dat hij ons wel even naar dat columbarium zou brengen. Klimmend en glibberend de helling op. De oude man ging ons voor en wij volgden, maar .... die jonge dartele en nieuwsgierige koe ging óók mee. En toen we de ingang van het grotachtige columbarium aangewezen kregen, moest manlief halsbrekende toeren verrichten om dia's te maken.

En die dartele koe die – volgens de boer – graag wilde spelen? Die stond boven onze hoofden wel érg levenslustig te zijn. Het angstzweet brak me uit. Stel dat ze zich in haar dartelheid zou verstappen en bovenop ons vallen? Ze mocht dan jong zijn, ze was wél een heel gewicht! Stel dat ze ons zou trakteren op een grote Italiaans-Hollandse koeienvlaai? En de boer? Hij praatte aan één stuk door in een bijna onverstaanbaar Italiaans dialect. Zó vaak kwam hij daar in dat afgelegen gebied ook geen buitenlanders tegen! 

Het is allemaal goed gegaan, maar dát Romeinse columbarium zijn we nooit vergeten en nu ik de dia's weer zie .... heerlijke reisherinneringen!

beeld & tekst © conens & van wiechen drs. A. van Wiechen