OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 26 augustus 2015
frankrijk | parijs goden romeinen syrië syrië | palmyra 

baalshamin, de god met de baard 

Wat u gisteren niet aan Baalshamin als adelaar kon zien, is het feit dat Baalshamin met een baard wordt afgebeeld in tegenstelling tot andere goden in Palmyra. Het eerste-eeuwse reliëf van vandaag is niet in Palmyra gevonden, maar wel in de buurt van de stad. Het is nu te zien in het Louvre.

Opnieuw Baalshamin tussen zijn companen Malakbel (Zon, rechts) en Aglilbol (Maan, links). Alle drie goden zijn als militairen afgebeeld. Niet alleen heeft de centrale Baalshamin een baard, op het hoofd draagt hij een – enigszins beschadigde – kalathos, een korenmaat waarmee zijn functie als schenker van vruchtbaarheid en als beschermer van de oogst werd gesymboliseerd.

Twee linten wapperen achter zijn hoofd. Waarom? Die wapper-linten kwamen uit het oosten, uit Perzië. Daar werden vanaf het begin van onze jaartelling vorsten met hoofdlinten weergegeven. Het was een symbool van koningsschap en kon ook toegevoegd worden aan dieren die aan de koning toebehoorden, zoals zijn paard. Maar dan zijn we al iets verder in de tijd. Overigens veel later zullen ook vogeltjes met dit soort 'sjaals' worden afgebeeld. U kunt alles over die sjaalvogeltjes lezen op OudWeb!

Terug naar Palmyra. Morgen meer over de Baalshamin-tempel.

beeld & woord © conens & van wiechen