OudWeb-log - voorbije toekomstzaterdag 25 mei 2019
romeinen nederland frankrijk eten, voedsel aardewerk 

foei-lelijk ?Iedereen in de familie vond het een foeilelijk ding; 't was een erfstuk van oma, vandaar dat het werd bewaard, maar anders .....

We zijn liefhebbers van aardewerk én van asperges - zeker die uit de Achterhoek - en daarom waardeerden wij die bizarre asperge-schaal wel. Uiteindelijk kwam die schaal dan ook in ons bezit.

Asperges worden al lang zeer gewaardeerd in Europa en vanaf de zeventiende eeuw had de elite zelfs speciale asperge-serviezen en speciaal asperge-bestek. Onze schaal werd rond 1896 gemaakt in het Franse Sarreguemines en is ongeveer 40 bij 20 cm.

De asperge-liefhebber verkeert in goed gezelschap. Hoewel de asperge al veel eerder bekend was, waren het toch de Romeinen die het eerst uitvoerig beschreven hoe, waar en wanneer je asperge moet zaaien, de grond bewerken, onkruid wieden, met aarde en stro afdekken, wachten en oogsten. Die duidelijke aanwijzingen gaf de oude Cato - u weet wel, die staatsman die toch van mening bleef dat Carthago verwoest moest worden! Hij schreef aan het eind van zijn lange leven een boek over de landbouw: Goed boeren (rond 155 vóór onze jaartelling) waarin hij al die aanwijzingen met betrekkingen tot de asperge-teelt gaf. Ook andere Romeinen roemden asperges of noteerden recepten ervoor. 
U hebt nog even de tijd; het asperge-seizoen loopt traditioneel tot St.Jan, d.w.z. 24 juni, de dag van de geboorte van Johannes de Doper.

Smakelijk weekend!

© www.OudWeb.nl A. van Wiechen