OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 18 juli 2012
spanje | al-andalus oriëntalisme islam | kunst & architectuur belgie 

okapi's in het oriëntaalseDe dierentuin van Antwerpen heeft enkele bijzondere negentiende-eeuwse gebouwen. In 1861 werd het onderkomen voor de antilopen gebouwd in een soort 'duizend-en-één-nacht' sfeer ......

 

De dierentuin van Antwerpen heeft enkele bijzondere negentiende-eeuwse gebouwen. In 1861 werd het onderkomen voor de antilopen gebouwd. Men was in die tijd zeer gecharmeerd van de zgn. 'Moorse' stijl, een mix van allerlei 'islamitische' vormen. Een boogvorm uit India, Ottomaanse minaret-achtige torentjes en kapitelen die zó uit de Alhambra-paleizen van Granada lijken weggelopen.

Eclectisch koos men verschillende elementen uit die 'andere' architectuur, de architectuur van de islamitische landen. Die elementen werden dan samengevoegd tot een heel nieuw Oriëntaals ensemble. Niet alleen architecten, maar ook schilders, dichters en beeldhouwers reisden vooral naar de mediterrane islamitische landen en ... naar Spanje, omdat daar het islamitische verleden (al-Andalus) langzaam maar zeker ook werd her-ontdekt.

Links & rechts twee kapitelen uit de Alhambra-paleizen te Granada,
midden: kapiteel van Antwerpse dierentuin.

Overal in Europa zijn prachtige voorbeelden van dit 'oriëntalisme' in kunst & architectuur te zien.
In de dierentuin van Antwerpen lopen nu niet meer antilopen maar okapi's in het oriëntaalse negentiende-eeuwse decor!