OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 10 juni 2015
verhalen goden dieren amor & psyche 

venus als rancuneuze moeder 

Een druppel olie uit het brandende lampje dat Psyche vasthield, wekt Amor.

Amor vlucht en bezweert haar dat hij haar nooit meer wil zien. Psyche is ontroostbaar en wil in het bos zelfmoord plegen. De oude bosgod Pan raadt haar aan eerst maar eens haar echtgenoot te gaan zoeken en hem te eren. Nadat Psyche wraak genomen heeft op haar valse zusters, gaat ze op zoek naar manlief.

Ondertussen heeft Amor een pijnlijke schouder – die hete druppel olie – en is naar zijn goddelijke woning teruggekeerd. Een meeuw vertelt Venus over de ongehoor­zaam­heid van haar zoon. Ze ontploft bijna van kwaadheid en overlaadr haar zoon met verwijten. Hij moest haar concurrente uitschakelen, niet bij haar in bed duiken! Wat denkt Amortje wel! Denk je dat ik sta te springen om een schoondochter te krijgen en oma te worden? Nee, hoor! Ik kan zelf een veel betere zoon krijgen ......
Kortom, Venus is ziedend en wil maar één ding: Psyche in handen krijgen en haar de macht van Venus laten voelen.

Ze stuurt Mercurius naar de aarde om de mensen een bijzondere beloning in het vooruitzicht te stellen voor de man die Psyche aanbrengt. De aanbrenger krijgt maar liefst zeven zoete kussen en één honingzoete tongzoen van Venus zelf. Zover laat Psyche het niet komen en gaat ­zelf naar Ve­nus. Een dienares sleurt Psyche aan haar haren de Venus-woning binnen. Venus laat haar woede eerst koelen door haar dienaressen – Psyche krijgt zweepslagen – en scheurt dan eigenhandig de kleren van Psyche's lijf en trekt aan haar haar.
Daarna geeft ze Psyche drie onmogelijke opdrachten. Psyche moet een berg gemengde zaden en granen sorteren soort bij soort, gelukkig voor haar helpen de mieren.

Dan beveelt Venus dat het meisje een vlok wol moet halen van gevaarlijke schapen met goudglanzende vachten. Psyche is moedeloos en overweegt zich in de rivier te storten. Maar het groene riet geeft al ruisend raad, zodat ze makkelijk en zonder gevaar een vlok wol kan bemachtigen.

Venus is nog niet tevreden en eist van Psyche dat ze in een vaasje ijskoud water uit de Styx-bron gaat halen. Opnieuw lijkt het Psyche ondoenlijk en overweegt weer een eind te maken aan haar rampzalig leven. Gelukkig, daar vliegt Jupiter's adelaar en die helpt het meisje. Haastig brengt ze het koude vocht naar Venus.

Zal Venus eindelijk met haar hand over haar koude hart strijken?

Morgen verder.

beeld & woord © conens & van wiechen