OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 09 juni 2015
verhalen romeinen | hadrianus goden amor & psyche 

een druppel lampeolie 

De o zo beeldschone Psyche is naar een rots gebracht, want daar wacht haar echtgenoot op haar. Maar de wind brengt haar naar een prachtig huis.

 

Aarzelend gaat Psyche naar binnen. Ze hoort stemmen. Bedienden vervullen elke wens, maar blijven onzicht­baar. Haar echtgenoot komt 's nachts en maakt haar tot zijn vrouw, maar vertelt haar tevens dat ze hem nooit mag zien. Vandaar dat hij alleen in het pikkedonker komt. Ook zijn nergens in huis lampjes te vinden. Psyche heeft een goed leven en is altijd blij als haar echtgenoot zich in het donker bij haar voegt.

Maar Psyche mist wel haar zussen en smeekt haar onzichtbare echtgenoot één keer hen te mogen bezoeken. Uiteindelijk stemt haar echtgenoot toe en waarschuwt Psyche om niet naar de raad van haar zussen te luisteren. Maar haar jaloerse zusters stoken Psyche op. Ze moet maar eens écht haar verschrikkelijke en akelige echtgenoot bekijken en hem tevens doden.

Terug in haar echtelijke woning volgt Psyche stom genoeg de raad van haar zussen op en slaat dus haar mans bevel in de wind. Ze heeft een lampje verborgen gehouden en als manlief slaapt, pakt ze het olielampje en het mes om haar monsterachtige echtgenoot te bekijken én direct te doden. Maar als ze haar echtgenoot ziet, is ze overweldigd door zijn schoonheid. Want haar echtgenoot is niemand minder dan Amor, de zoon van Venus. Hij moest van zijn moeder wraak nemen op het meisje, maar hij viel als een blok voor haar schoonheid. Geheimzinnnigheid was wel geboden, want Amor ging immers tegen het bevel van zijn moeder in toen hij zijn affaire met Psyche begon.

Psyche is zó onder de indruk van zijn schoonheid dat haar hand met lampje bibbert en een druppel olie valt op Amor's schouder (afb. beeldengroep van Delaistre †1832) en hij wordt wakker.

Wat zal Amor doen?
Morgen verder.

beeld & woord © conens & van wiechen