OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 08 juni 2015
verhalen turkije romeinen goden amor & psyche 

de o zo beeldschone psyche 

Ik vertel graag verhalen. Een van mijn favorieten is het verhaal van Amor (Eros of Cupido) & Psyche. Apuleius tekende dit oudere sprookje op in de tweede eeuw in zijn Metamorphosen ofwel Gouden Ezel.

Een koningen en een koningen hebben drie dochters. De jongste, prinses Psyche, is zó knap, dat de mensen haar en niet Venus aanbidden. Door deze belediging raakt de godin buiten zinnen van kwaadheid en van jaloezie. Zij geeft haar zoon Amor opdracht Psyche verliefd te doen worden op de laagste en lelijkste man die maar op de aarde rondloopt. Intussen wordt Psyche zó aanbeden dat niemand met zoiets goddelijks wil of durft te trouwen en dat maakt haar ouders radeloos. Daarom raadplegen ze het Apollo-orakel bij Milete. Apollo van Didyma (afb. boven) weet raad: Psyche moet op een rots worden achtergelaten, waar haar echtgenoot – een slang – zijn bruid zal komen halen.

Men doet hetgeen Apollo zei en Psyche wordt op de rots achtergelaten. De gevreesde slang blijkt (in eerste instantie) wind Zephyrus te zijn die Psyche vliegend brengt naar het prachti­ge huis van haar toekomstige echt­genoot (afb. beeld van H.J. Ruxthiel † 1837).

Morgen verder .....

beeld & woord © conens & van wiechen