aanraders alexandrië

 

Lampas is een tijdschrift voor classici dat vier keer per jaar verschijnt. Geregeld stelt de redactie themanummers samen die ook voor een breder geïnteresseerd publiek erg interessant zijn. Nu staat Alexandrië centraal:

 

Alexandrië [= themanummer Lampas 44 (2011) 4]
onder redactie van Bert van den Berg, Casper de Jonge en Rolf Strootman
160 blz., ingenaaid, geïllustreerd (deels kleur)
Hilversum, Verloren
ISBN 978-90-8704-284-4 

 

Het eerste deel van deze bundel biedt een historische en archeologische inleiding. Rolf Strootman begint bij de stichting van Alexandrië en vertelt hoe de stad uitgroeide tot wereldstad in de derde eeuw vC door de politieke aspiraties van de Ptolemaeën. Eric M. Moormann beschrijft in het tweede artikel hoe archeologisch onderzoek in de laatste decennia steeds meer van het antieke Alexandrië in letterlijk en figuurlijk zin boven water brengt. Toch blijven er nog veel raadsels. Hoe zag het koninklijk paleis eruit? Wat was de precieze locatie van de beroemde bibliotheek? Raadsel blijven, maar Moormann geeft kort en bondig de huidige stand van Alexandrijnse archeologische zaken. Terecht benadrukt hij ook het belang van McKenzie recente boek (2007) over de architectuur van Alexandrië. Daarna in vier artikelen aandacht voor disciplines die dankzij de beroemde bibliotheek op hoog niveau beoefend werden. Casper de Jonge behandelt deze bibliotheek en de activiteiten van de geleerden die zich daar bezig hielden met het standaardiseren en emenderen van Homerus' werken en andere klassieke werken. Frans A.J. de Haas en Teun Tieleman gaan in op de beoefening van resp. de wiskunde en de geneeskunde in Alexandrië. Actueel - gezien de film Agora (2009) van Amenábar - is het artikel van Robbert M. van den Berg over Hypatia en de neoplatoonse filosofie in christelijk Alexandrië. (Aandacht voor deze film ook nog in de Didactische Rubriek: Hypatia en Alexandrië in de klas.) Twee artikelen gaan over de hellenistische poëzie (Jacqueline Klooster, Annette Harder). Frits Naerebout belicht de relatie tussen de dichter Kaváfis (1863-1933) en Alexandrië; was die verbondenheid wel zo groot zoals algemeen wordt verondersteld?

Op een kundige wijze werd ik bijgepraat over verschillende mij bekende én onbekende aspecten van Alexandrië. De uitleg over de historische Hypatia, haar filosofische en religieuze ambiance in dit themanummer konden mij (eerlijk gezegd) veel meer boeien dat de film. Met veel plezier heb ik dit themanummer gelezen. Alexandrië belicht uit zoveel verschillende hoeken en dat voor zo weinig geld! Aanrader!  

 

 © conens & van wiechen - drs A. van Wiechen