agenda 2020

   

28 jan - ZUTPHEN lezing • Zeven Wereldwonderen
Iedereen kent wel één of meer van de Zeven Wereldwonderen die sedert de oudheid sym-bool staan voor het menselijk kunnen. Kende de mens in de oudheid ook al deze 'standaard' Zeven Wereldwonderen? Of waren er toen misschien andere wereldwonderen? Het blijkt dat de beroemde renaissance schilder Maarten van Heemskerck een belangrijke rol speelde bij het vaststellen van de kanon van de zeven wereldwonderen!

 

11 feb 2020 - AMSTERDAM HOVO college-reeks • Zeven Wereldwonderen

 

12 febr 2020 - AMERSFOORT HOVO Utrecht college-reeks •  Mythen volgens Ovidius

 

17 feb 2020 - ROTTERDAM HOVO college-reeks • Zeven Wereldwonderen

 

18 & 25 feb 2020 - ZUTPHEN tweeluik • Dante's Divina Commedia
Kunsthistorica Marian van Caspel gaat in twee lezingen in op deze wereldberoemde Commedia, zoals de oorspronkelijke titel was. Veel kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van Dante laten inspireren. Spreekster laat dan ook werk zien van o.a. Botticelli, William Blake, Robert Rauschenberg en Juke Hudig tijdens haar tocht in het kielzog van Dante.

 

22 feb 2020 - LEIDEN studiedag • Al-Andalus & Maghreb tot 1000 West-Omayyaden van Córdoba. Aandacht voor de moskee, de koninklijke stad Medina Azahara, gegla-zuurd aardewerk & ivoren doosjes. Mozarabisch.

 

7 mrt 2020 - LEIDEN studiedag •Al-Andalus & Maghreb tot 1492 Uiteenvallen Córdoba-kalifaat. Reconquista, Almoraviden & Almohaden, Nasriden van Granada & Meriniden van de Maghreb. Mudéjar. 

 

12 mrt 2020 - 's-HERTOGENBOSCH HOVO Brabant college-reeks 
                                                                                                       • Mythen volgens Ovidius

 

17 mrt - ZUTPHEN lezing • Acropolis van Athene
Wat eens het veilige toevluchtsoord voor de mens was, werd een godenzetel, waar in de negentiende eeuw een ware historie-schoonmaak plaats vond.  We bekijken het Parthenon, het Erechteion en andere monumenten op de Acropolis en maken kennis met beeldhouwer en bouwmanager Phidias. Uiteraard ook aan-dacht voor de zgn. Elgin Marbles!

 

7 apr 2020 - ZUTPHEN lezing • Moskeeën van Istanbul
Nadat Constantinopel in 1453 door de Ottomanen was veroverd, probeerden de sultans met hun moskeeën de grootsheid van de Hagia Sophia te evenaren of liever te overtreffen. Hofarchitect Sinan (ca.1491-1588), die - heel bijzonder - een autobiografie heeft geschreven, heeft als geen ander met zijn vele grote en kleine moskee-complexen de Ottomaanse hoofdstad vormgegeven.

 

25 apr 2020 - LEIDEN studiedag • Seljuken van Rum & Ottomanen Hoe de Seljuken in Turkije kwamen. Bouw van moskeeën, medressen en karavanserais in Konya,  Kayseri etc. De Ottomanen veroverden Bursa, Edirne & uiteindelijk Constantinopel (Istanbul). Bouw van grootse moskeeën & Topkapı-paleis.

 

28 april - ZUTPHEN lezing • Moissac
Het klooster van Moissac (Zuid-Frankrijk) is een mooi voorbeeld van de beeldtaal in het begin van de twaalfde eeuw. Een beeldtaal die werd aangepast aan het publiek van toen. De kloostergang leert de beschouwers (monniken) dan ook een andere ‘les’ dan het kerkportaal (leken, pelgrims).