agenda 2019-2020

  

 

 

 

 

30 apr - ZUTPHEN • Topkapι-paleis
Op onderzoek in het sultanspaleis te Istanbul! Ik ga in op de betekenis en het gebruik van de verschillende ruimten in het grote complex. Ooggetuigenverslagen - we laten ons niet leiden door haremfantasieën - en Ottomaanse miniaturen geven een beeld van de paleis-bewoners en –bewoonsters, hun activiteiten en het strenge protocol. 

 

7 mei • OOSTERBEEK - Xanten
Op een uurtje rijden van Oosterbeek ligt Xanten. Deze leizng geeft alle achtergrondinformatie voor ene dagje (of dagjes) uit in Romeinse en middeleeuwse sferen!

 

3 aug - LEIDEN studiedag • Tijd van de kruistochten ca. 1094 - ca. 1170 Situatie rond 1094 in oostelijk Middellands Zeegebied & Europa, reden van zgn. kruistochten, ontstaan van Frankisch gebied, het zgn. Outremer, Melisende (†1161) koningin en regentes van Jeruzalem, burchten & ridderorden, zgn. kruisvaarderskunst, wederzijdse beïnvloeding, (on)begrip, be- & verwondering.

 

5 okt - LEIDEN studiedag • Ayyubiden & Mamlukken & Franken 1170 - 1500 Nieuw militair elan onder Nur ad-Din en Salah ad-Din ofwel Saladin (r.1169-1193), die zijn machtsgebied sterk uitbreidde, de macht in Egypte naar zich toetrok en Jeruzalem veroverde (1187). Onder zijn opvolgers, de Ayyubiden, bloeiperiode in Syrisch gebied & Egypte. Opnieuw zgn. kruistochten. Ayyubiden werden via sultanin Shajarat ad-Dur opgevolgd door de Mamlukken, die de Mongolen versloegen (1260) en de laatste Frankische stad innamen (1291). Grote bloei van Cairo, schitterend geëmailleerd glas, geglazuurd aardewerk & metalen objecten.

 

9 okt - ZUTPHEN • vierluik CYPRUS
Korte cursus (9, 16, 23 & 30 okt) naar aanleiding van de tentoonstelling Cyprus, eiland in beweging in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
Meer informatie klik hier.

 

9 nov - LEIDEN studiedag • laatste eeuwen van Byzantium ca. 1200 - 1453 Interne opvolgingsproblemen, zgn. vierde kruistocht (1204) onder leiding van Venetië, Latijnse keizerschap in Constantinopel, herovering van de stad (1261) door Byzantijnse keizer (Palaeologen), laatste bescheiden bloei, Christus-in-Chora kerk in Constantinopel, kerken in Mistras en op Kreta. Ooggetuigenverslagen van laatste jaren van Byzantium, de relatie met Europa en de daadwerkelijk verovering van de stad door sultan Mehmed II.

 

14 dec - LEIDEN studiedag • Al-Andalus & Maghreb ca. 700-1492 West-Omayyaden van Córdoba. Aandacht voor grootse moskee, de koninklijke stad Medina Azahara, geglazuurd aardewerk & ivoren doosjes. Uiteenvallen kalifaat in begin 11e eeuw. Reconquista, Almoraviden & Almohaden, Nasriden van Granada & Meriniden van de Maghreb. Typisch voor Spanje zijn de mengculturen tussen N en Z: mozarabisch en mudéjar.