agenda 2019

  

 

 

26 feb - ZUTPHEN • Masada, feiten & fictie
Masada (Israël) is een ca. 400 m hoog rots-massief bij de Dode Zee en werd wereldbe-roemd door de archeologische opgravingen in de jaren 60 van de vorige eeuw.  Men vond Herodes’ paleis en versterkingen terug en de stille getuigen van de joodse opstand (68-73). 

 

28 feb - LOCHEM • Gandhi
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Mahatma Gandhi geboren werd. Hij was niet alleen een inspiratie voor mensen als Martin Luther King en Nelson Mandela. Zijn leven en ideeën kunnen onze blik nog steeds verruimen met soms onverwacht andere invalshoeken. Filosoof Robert Keurntjes vertelt over Gandhi en wat wij nu nog van hem kunnen leren.

 

vanaf 4 mrt 2019 - ROTTERDAM HOVO • cursus MYTHEN VOLGENS OVIDIUS
De Romeinse dichter Ovidius smeedde eeuwenoude mythen in eigen dichterlijke woorden aan elkaar in zijn unieke Metamorphosen. Vanaf de allereerste verandering – chaos wordt geordende kosmos – neemt Ovidius zijn lezer mee in een verrukkelijke brij van geschiedenissen, mythen en woordspelingen naar zijn eigen tijd, naar de tijd van keizer Augustus. Niet alleen in de Romeinse tijd maakte het werk furore. Vanaf de achtste eeuw werden de Metamorphosen in christelijk middeleeuws Europa veel gelezen, vertaald en bewerkt. Ovidius’ woorden zijn de leidraad in deze cursus, maar behalve het verhaal vertel ik ook de verschillende symbolische betekenissen van de verhalen door de eeuwen heen. Deze cursus is ideaal om alle klassieke mythen weer eens op te halen en de tijdgebonden diepere symboliek ervan te ontdekken.

 

9 mrt - Leiden studiedag • Islamitische wereld tot ca. 750 Eerste erfelijke dynastie van de islamitische wereld: de Omayyaden. Periode van arabisering, islamise­ring en zoektocht naar eigen symbolen & beeldtaal. Grote moskee in Damascus & Rotskoepel in Jeruzalem en aandacht voor de unieke zgn. woestijnkasteeltjes in Syrië, Jordanië, Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden.

 

19 mrt - ZUTPHEN • Amor & Psyche
De romance tussen Amor & Psyche werd opgetekend door Apuleius in de 2e eeuw en was millennialang een inspiratiebron voor velen. Ik vertel het verhaal & laat u afbeeldingen zien van de afgelopen 2000 jaar! Is het een onderhoudend sprookje over de Liefde die overwint? Of gaat het over de menselijke ziel die na de dood wordt verenigd met & in het goddelijke?

 

2 apr - OOSTERBEEK • Amor & Psyche
De romance tussen Amor & Psyche werd opgetekend door Apuleius in de 2e eeuw en was millennialang een inspiratiebron voor velen. Ik vertel het verhaal & laat u afbeeldingen zien van de afgelopen 2000 jaar! Is het een onderhoudend sprookje over de Liefde die overwint? Of gaat het over de menselijke ziel die na de dood wordt verenigd met & in het goddelijke?

 

4 apr - LOCHEM • Piazza Armerina 
De 120 miljoen mozaïeksteentjes van de Romeinse villa Casale op Sicilië zijn nu, na een vijf jaar durende restauratie, in oude glorie hersteld. Reden om eens uitgebreid stil te staan bij deze schitterende, vierde-eeuwse villa. 

 

9 apr - ZUTPHEN • Eenhoorn & zijn tapijten
In twee tapijt-reeksen (rond 1500) speelt de eenhoorn de hoofdrol: La Dame à la licorne in Musée de Cluny in Parijs en de Unicorn Tapestries in het Metropolitan Museum of Art in New York.  Aandacht voor het 'ont-staan' en de symboliek van de eenhoorn.

 

13 apr - LEIDEN studiedag • Islamitische wereld tot ca. 1200 Abbasiden stichtten Bagdad en bouwden paleizen in Raqqa en Samarra, stuurden een olifant naar Karel de Grote, stichtten het Huis der Wijsheid. Ook aandacht voor de stormachtige ontwikkeling van geglazuurd aardewerk, Ibn Tulun in Cairo, Aglabiden in Kairouan (Tunesië) & de Fatimiden van Cairo.

 

30 apr - ZUTPHEN • Topkapι-paleis
Op onderzoek in het sultanspaleis te Istanbul! Ik ga in op de betekenis en het gebruik van de verschillende ruimten in het grote complex. Ooggetuigenverslagen - we laten ons niet leiden door haremfantasieën - en Ottomaanse miniaturen geven een beeld van de paleis-bewoners en –bewoonsters, hun activiteiten en het strenge protocol. 

 

7 mei • OOSTERBEEK - Xanten
Op een uurtje rijden van Oosterbeek ligt Xanten. Deze leizng geeft alle achtergrondinformatie voor ene dagje (of dagjes) uit in Romeinse en middeleeuwse sferen!

 

3 aug - LEIDEN studiedag • Tijd van de kruistochten ca. 1094 - ca. 1170 Situatie rond 1094 in oostelijk Middellands Zeegebied & Europa, reden van zgn. kruistochten, ontstaan van Frankisch gebied, het zgn. Outremer, Melisende (†1161) koningin en regentes van Jeruzalem, burchten & ridderorden, zgn. kruisvaarderskunst, wederzijdse beïnvloeding, (on)begrip, be- & verwondering.

 

5 okt - LEIDEN studiedag • Ayyubiden & Mamlukken & Franken 1170 - 1500 Nieuw militair elan onder Nur ad-Din en Salah ad-Din ofwel Saladin (r.1169-1193), die zijn machtsgebied sterk uitbreidde, de macht in Egypte naar zich toetrok en Jeruzalem veroverde (1187). Onder zijn opvolgers, de Ayyubiden, bloeiperiode in Syrisch gebied & Egypte. Opnieuw zgn. kruistochten. Ayyubiden werden via sultanin Shajarat ad-Dur opgevolgd door de Mamlukken, die de Mongolen versloegen (1260) en de laatste Frankische stad innamen (1291). Grote bloei van Cairo, schitterend geëmailleerd glas, geglazuurd aardewerk & metalen objecten.

 

9 nov - LEIDEN studiedag • laatste eeuwen van Byzantium ca. 1200 - 1453 Interne opvolgingsproblemen, zgn. vierde kruistocht (1204) onder leiding van Venetië, Latijnse keizerschap in Constantinopel, herovering van de stad (1261) door Byzantijnse keizer (Palaeologen), laatste bescheiden bloei, Christus-in-Chora kerk in Constantinopel, kerken in Mistras en op Kreta. Ooggetuigenverslagen van laatste jaren van Byzantium, de relatie met Europa en de daadwerkelijk verovering van de stad door sultan Mehmed II.

 

14 dec - LEIDEN studiedag • Al-Andalus & Maghreb ca. 700-1492 West-Omayyaden van Córdoba. Aandacht voor grootse moskee, de koninklijke stad Medina Azahara, geglazuurd aardewerk & ivoren doosjes. Uiteenvallen kalifaat in begin 11e eeuw. Reconquista, Almoraviden & Almohaden, Nasriden van Granada & Meriniden van de Maghreb. Typisch voor Spanje zijn de mengculturen tussen N en Z: mozarabisch en mudéjar.