aanraders cleopatra

 

Cleopatra was de laatste vorst van het zelfstandige Egypte. Ze regeerde met haar broertje vanaf 51 vC.
In haar strijd om de macht vroeg zij hulp aan de invloedrijkste Romeinen van die tijd: eerst aan Caesar en later aan Marcus Antonius. Uiteindelijk werd Octavianus - de latere keizer Augustus - de overwinnaar en pleegde Cleopatra zelfmoord.
Er is al tweeduizend jaar veel geschreven én geroddeld over Cleopatra. Was ze bloedmooi, verleidelijk en wellustig? En hoe zit dat met haar geruchtmakende neus? Haar verhoudingen met Caesar en Marcus Antonius zijn een inspiratiebron voor velen geweest (Shakespeare, Cats, Shaw) en Cleopatra's zelf gekozen dood werd vaak door schilders verbeeld.

In deze lezing plaatsen we Cleopatra in haar historische ambiance, proberen we waarheid en fictie te scheiden en lezen de geschreven bronnen kritisch - immers:
de overwinnaar schrijft de geschiedenis!

Kortom: een bijzonder markante en intrigerende vrouw, conens & van wiechen geeft graag een lezing over haar! 

Op deze pagina vindt u enkele boeken en dvd's die we van harte aanbevelen:

 

 

Cleopatra BOEKEN
Hier geen aandacht voor romans of geromantiseerde biografieën, wel voor (cultuur)historische werken, zoals

Marcus Antonius en Cleopatra
geschreven door Adrian Goldsworthy
vertaald door Pieter de Smit
Amsterdam: Ambo, 2012.
» bespreking van dit prima boek

 

Van Michel Chauveau zijn twee uitstekende boeken over Cleopatra en haar tijd in het Engels vertaald: Cleopatra beyond the myth (2002) en Egypt in the age of Cleopatra (2000).

Prudence J. Jones stelde een Cleopatra-sourcebook samen met de belangrijkste antieke en latere teksten in Engelse vertaling. Heel handig om de Cleopatra-teksten allemaal bij elkaar te hebben: van Diodorus Siculus tot George Bernard Shaw, van Callimachus tot Shakespeare. Uiteraard ontbreekt wel dat prachtige gedicht van 'onze' Jacob Cats. Gedeelte daarvan is wel te lezen in het boek Diva Cleopatra (2000) waarin M.A. Wes veel antieke bronnen over Cleopatra in het Nederlands samenbracht. Helaas is dit boek alleen nog tweedehands te koop.

Hoogleraar Oude Geschiedenis Christoph Schäfer schreef in de reeks 'Gestalten der Antike' het boek over Cleopatra (2006) met de spreekwoordelijke Duitse grondigheid.

 

Shakespeare mag natuurlijk NIET ontbreken ....

 

 

Cleopatra FILMS op dvd 

 

Ongeëvenaard: Liz Taylor als Cleopatra.
Schitterende film!

 

In Caesar & Cleopatra, de 1945 verfilming van Shaw's toneelstuk, speelt Vivien Leigh de rol van Cleopatra.

 

 

Asterix & Obelisk & Cleopatra, erg leuk!