lezing: charlotte salomon

  
  

lezing door Marian van Caspel
12 december 2017 - dinsdagmiddag 14.00-16.00u
locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen

 

In 2017 markeert het Joods Historisch Museum het honderdste geboortejaar van kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) met een bijzondere tentoonstelling (20 okt 2017 t/m 25 mrt 2018) gewijd aan haar artistieke nalatenschap: het kunstwerk Leven? of Theater?

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden haar vader en zijn vrouw Leven? of Theater? in Zuid-Frankrijk. Zij schonken het in 1971 aan het Joods Historisch Museum. De afgelopen decennia reisden delen van het werk langs musea wereldwijd. Salomons levenswerk heeft altijd intense reacties opgeroepen bij het publiek en inspireerde kunstenaars, filmers, schrijvers en choreografen tot eigen creaties. Het Joods Historisch Museum zal nu voor het eerst het werk in zijn totaal – ruim 800 gouaches – tonen.

In deze lezing vertelt kunsthistorica Marian van Caspel het verhaal van en rond Leven? of Theater? Daarbij schenkt zij ook aandacht aan de levensfilosofie van de geliefde van Charlotte, zangpedagoog Alfred Wolfsohn, die in het werk Amadeus Daberlohn heet. Deze kan gezien worden als drijfveer van het project.

 

 betalingsvoorwaarden en lezingen-strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Zutphen-folder te zien of te downloaden