maarten zeegers over recent syrië

 

lezing door Maarten Zeegers
georganiseerd door conens & van wiechen
donderdagMIDDAG 25 januari  2018 
14.00-16.00u)
locatie: Lochem, Hooiplukker

 

de spreker

Maarten Zeegers (geboren 1982 te Tilburg) behaalde een MA Arabisch en een MSc Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na twee jaar gewerkt te hebben voor de MIVD vertrok Zeegers in 2008 naar Syrië voor de studie Islamitische Wetgeving aan de universiteit van Damascus. Hij raakte betrokken bij de opstand tegen het regime van president Assad en deed daarover verslag voor NRC Handelsblad en de Standaard, totdat hij in 2011 werd opgepakt en het land uitgezet. Over zijn tijd in Damascus schreef hij het boek: Wij zijn Arabieren, portret van ondoordringbaar Syrië.
In 2012 verhuisde Zeegers met zijn Syrische vrouw naar het Transvaalkwartier in Den Haag, een van de armste en meest gekleurde wijken van de stad. Hier ging hij op onderzoek uit naar de islam. Omdat deze wereld voor niet-moslims ontoegankelijk bleek, besloot hij te gaan leven als moslim. Hij publiceerde regelmatig verhalen over de multiculturele samenleving en de islam in de Volkskrant. Over zijn belevenissen onder orthodoxe moslims in Den Haag schreef hij het boek: Ik was een van hen, drie jaar undercover onder moslims.
Maarten Zeegers kweekt kanaries en bezoekt regelmatig voetbalwedstrijden van Excelsior.

 

 

de lezing

Maarten Zeegers koppelt in deze lezing de moderne geschiedenis van Syrië aan zijn eigen ervaringen in Syrië vóór de revolutie. Hoe werkt de inlichtingendienst, hoe werkt de corruptie, wat is de rol van religie in de samenleving.
Kortom: wat waren de politieke redenen voor de bevolking om in opstand te komen. Daarna zal hij een beschrijving geven van de sektarische opbouw van Syrië en hoe de verschillende minderheden zich tot elkaar verhouden en over elkaar denken. Vervolgens plaatst hij dit in een historisch perspectief, vanaf de val van het Ottomaanse Rijk tot aan de komst van Assad jr. en het uitbreken van de burgeroorlog. 
Tenslotte gaat hij in op de vraag: en hoe nu verder?  

 

  

 betalingsvoorwaarden en strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Lochem-folder te zien of te downloaden