studiedagen & lezingen in het RMO te leiden

 

Organisatie & spreekster: archeologe Annet van Wiechen (conens & van wiechen)

Archeologe drs Annet van Wiechen heeft zich vooral gespecialiseerd in de (cultuur)geschiedenis van de mediterrane landen, die ze goed leerde kennen tijdens lange reizen samen met haar partner fotograaf Ruud Conens. Als spreekster zoekt ze steeds onverwachte invalshoeken en weet ze met haar deskundigheid en enthousiasme iedereen te boeien. Ze geeft graag een studiedag of speciale lezing, omdat je dan zo heerlijk de 'diepte' in kunt gaan. Foto's uit het eigen, zeer grote beeldarchief ondersteunen haar woorden en brengen haar verhalen tot leven.

Een goede gelegenheid om het nu even te vergeten en in het verleden op zoek te gaan naar spannende verhalen, bijzondere ontwikkelingen of markante personen.

 

2018

 

In 2018 is het RMO tweehonderd jaar jong!

Precies 60 jaar geleden namen mijn ouders mij als kleuter voor het eerst mee naar dit museum. Hier begon mijn fascinatie voor het bestuderen van het verleden en dat heeft me nooit losgelaten. Ik studeerde archeologie in Leiden en bezocht de ruïnes van de Griekse en Romeinse wereld. Ook in de diepste put van mijn leven waren het de vertrouwde objecten van het RMO en het Romeinse verleden die me langzaam maar zeker – als via een denkbeeldige ladder – weer omhoog deden klauteren.

Voor mij reden om enkele van mijn favoriete RMO-objecten in lezingen aan u voor te stellen. Als een ware detective probeer ik feiten te achterhalen (waar, wanneer, waarom, hoe, door wie) en verbanden te leggen om uiteindelijk het 'leven' van het object virtueel te reconstrueren en terug te plaatsen in zijn eigen culturele ambiance. 

7 juli - binnenkort meer info
7 juli - binnenkort meer info

11 aug - binnenkort meer info
11 aug - binnenkort meer info

13 okt - binnenkort meer info
13 okt - binnenkort meer info

 

24 nov - binnenkort meer info
24 nov - binnenkort meer info

 

 

 

 

 

conens & van wiechen heeft de volgende studiedagen al gegeven: 

in 2017: feb Ovidius' Metamorphosen • apr beeldverbod • okt Troje, feiten & fictie • dec Tempelberg, feiten & ficte
in 2016
: jan Damascus & Córdoba, feb Palmyra & Zenobia, feb Hadrianus, mrt Jeroen Bosch, apr Baalbek, okt Romeinse brood & spelen, over de gladiatoren, nov Apuleius' Gouden Ezel
in 2015: jan Carthago - apr Wat bezielde toch die pelgrim? - sep Romeinse mysterie-religies - okt Rome & Constantijn de Grote
in 2014: okt keizer Augustus - nov Karel de Grote
in 2013: jan studiedag Alhambra-paleizen - apr studiedag Alexandrië & Petra - 
sep studiedag Byzantijns Cappadocië - eind dec speciale lezing: de kerst-EZEL
in 2012: jan studiedag  Etrusken - sept studiedag Odysseus.