studiedag: troje

feiten & fictie

21 oktober 2017

inschrijven vóór 11 oktober 2017 

 

Wat is Troje? Een fictieve stad die dramatisch ten onder ging vanwege een vrouw? Of een historische stad waarvan de geschiedenis met beeldende verhalen werd verrijkt? Waar lag Troje en heette Troje altijd Troje? En waarom houdt Troje de gemoederen al bijna drieduizend jaar (of langer) bezig? Heeft de dichter Homerus, die enkele dagen van de Trojaanse oorlog bezingt, écht bestaan?
Op deze studiedag plaatst archeologe Annet van Wiechen Troje in de historische context van toen (Hettieten, Grieken) en nu ('verdwenen' schat van Priamus). 

Het begon met een slippertje van Zeus: zijn oog viel op de mooie Leda van Sparta, en als zwaan verleidde hij haar. Helena was hun dochter. Zij huwde met Menelaos, maar werd ontvoerd door Paris, de Trojaanse koningszoon. Bij Homerus, Vergilius en andere klassieke schrijvers lezen we hoe de mensverslindende oorlog tussen Grieken en Trojanen verliep.

Romeinse keizers bezochten Troje en later in de middeleeuwen "ontsproot" menig stamboom aan een Trojaanse held. Vanaf de negentiende eeuw begon men daadwerkelijk te zoeken naar de ruïnes van het oude Troje. Calvert vond de locatie en Schliemann deed daar jarenlang uitgebreide opgravingen. Nog steeds zijn archeologen bezig om de raadselen rond Troje op te lossen.

• •

Deze studiedag is ideaal om alle Troje-verhalen & feiten op een rijtje te krijgen.

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De studiedag begint om 11.00u (precies) en is rond 16.00u afgelopen. De dag bestaat uit vier lezingen van 45 minuten. In de ochtend en middag is er een korte pauze en de lunchpauze is van ca. 13.00-14.00u.

Kosten studiedag  € 49,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang (gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

Inschrijving U schrijft zich in voor een of meer studiedagen door het bedrag vóór 11 oktober 2017 over te maken op mijn bankrekeningnummer én door u op te geven via e-mail of per telefoon (0573-256272 antwoordapparaat). Ik stuur u dan direct de bankgegevens.

Annuleert u uw reservering voor de studiedag vóór 11 oktober 2017, dan ontvangt u het betaalde bedrag terug minus € 3,- administratiekosten. 
Bij latere annulering  van uw inschrijving of bij onderbreking van de studiedag is restitutie van het inschrijvingsgeld niet mogelijk. 
De studiedagen gaan alleen door bij voldoende belangstelling.
Mocht de studiedag niet doorgaan, dan ontvangt u uiteraard het betaalde cursusgeld geheel terug.